Grøn Trepart

Med Trepartsaftalen får kommunerne en central rolle i planlægning og implementering af den danske arealomlægning. Vi har lavet denne side, så du kan blive klogere på indsatsen.

Hvad er Trepartsaftalen?

Aftale om et Grønt Danmark (24. juni 2024): Denne aftale mellem regeringen og parterne i den grønne trepart fastlægger en langsigtet plan for omlægning af Danmarks arealer og fødevareproduktion. Målet er at reducere landbrugets klimaaftryk og forbedre natur, biodiversitet og vandmiljø. Aftalen indebærer blandt andet udtagning af 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde, etablering af 250.000 hektar ny skov og indførelse af en CO2e-afgift på husdyrs udledninger.

Aftale om Implementering af et Grønt Danmark (18. november 2024): Denne politiske rammeaftale mellem regeringen og flere partier sikrer gennemførelsen af den tidligere indgåede aftale. Aftalen afsætter cirka 43 milliarder kroner til at realisere de planlagte initiativer og fastlægger rammerne for den praktiske implementering, herunder finansiering, lokal forankring og opfølgning på målsætningerne.

Et centralt element i disse aftaler er reduktionen af kvælstofudledningen for at forbedre vandmiljøet og sikre opfyldelse af EU's vandrammedirektiv. Målet er at reducere kvælstofudledningen med 13.780 tons. Denne reduktion skal primært opnås gennem målrettet arealomlægning, hvor landbrugsjord omdannes til naturarealer som vådområder og skove. Der etableres lokale treparter, bestående af kommuner, landbrugs- og naturorganisationer, som skal udarbejde omlægningsplaner inden udgangen af 2025.

Desuden oprettes Danmarks Grønne Arealfond med en finansieringsramme på cirka 43 milliarder kroner til at støtte disse initiativer.

Disse aftaler markerer en historisk indsats for at transformere Danmarks landskab og landbrugssektor mod en mere bæredygtig fremtid med fokus på både klima og miljø.

Lodsejermøde

Var du ikke med til et af de tre lodsejermøder?

Eller er du blot interesseret i at gense slides fra aftenen.

Så klik her for at hente slides som pdf

Har du brug for mere viden?

MARS

MARS - Multifunktionel ArealRegistrering - samler alle indsatser på arealer, der er med til at realisere de nationale mål for kvælstofreduktion, udtagning af kulstofrige lavbundsjorde og skovrejsning.

Den Lokale Trepart for Ringkøbing Fjord

Den centrale indgang for de lokale treparters arbejde med omlægningsplaner.

Lokal Trepart Nissum Fjord

Et samarbejdsforum mellem oplandskommunerne for Nissum Fjord, Naturstyrelsen, repræsentanter fra Landbrugsorganisationer og Danmarks Naturfredningsforening.

Lokal Trepart Limfjorden

Lokal Trepart Limfjorden har ansvaret for, at der udarbejdes en fuldt dækkende arealomlægningsplan for Limfjorden på baggrund af det nationalt udmeldte indsatsbehov på kvælstofreduktion.

SGAV's temaside om Grøn Trepart

Den centrale indgang for de lokale treparters arbejde med omlægningsplaner.

KLs enhed for Grøn Trepart – hjælp og sparring

KL har oprettet en enheden for Grøn Trepart for at understøtte kommunernes arbejde med Grøn Trepart.

Grøn trepart hos Danmarks Naturfredningsforening

Med den grønne trepartsaftale 2024 har regeringen og landbruget forpligtet sig på en historisk stor omlægning af landbruget. Det vil gavne både klima, vandmiljø, natur og biodiversitet.

Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarers hjemmeside

Vi sidder klar til at hjælpe

Har du spørgsmål til Den Grønne Trepart?

Eller ønsker du at høre om dine muligheder for at omlægge jord?

Hos Herning Kommune har vi både biologer og planmedarbejdere, der kan vejlede dig i processen.

Udfyld kontaktformularen, og så vender vi tilbage til dig.

Kontakt Herning Kommune

Tilskudsordninger og rådgivning

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø

Se hvilke indsatser, der kan indgå i omlægningsplanerne og hvilke tilskudsmuligheder du som kommune, lodsejer eller anden aktør kan søge for at realisere omlægningsplanerne.

Landbrugsstyrelsens tilskudsguide

Se hvilke indsatser, der kan indgå i omlægningsplanerne og hvilke tilskudsmuligheder du som kommune, lodsejer eller anden aktør kan søge for at realisere omlægningsplanerne.

Find din udtagningskonsulent her

Til at koordinere indsatsen er der etableret et projektsekretariat ved SEGES Innovation. 

Igangværende projekter

Vådområde- og lavbundsprojekter

Her kan du se de vådområde- og lavbundsprojekter, som vi laver eller har lavet.