Herning Kommune har som mål, at så mange børn og unge som muligt går i almindelige dagtilbud og skoler tæt på deres nærmiljø. Det giver den bedste sammenhæng for barnet og dets familie.
Derfor arbejder vi i Herning Kommune med inklusion, hvilket betyder, at barnet er accepteret og får et udbytte af at være i enten dagtilbuddet, skolen eller SFO´en.
Hvordan kommer mit barn i en specialklasse?
Dit barn skal visiteres til en specialklasse.
Visitation betyder, at vi kigger på, om det barn har brug for så meget støtte, at vi kan tilbyde et specialtilbud. Uanset om dit barn kommer i et specialtilbud eller ej, er det altid ledelsens ansvar på skolen eller i dagtilbuddet, at dit barn får støtte.
Hvordan ser visitationsprocessen ud?
Step 1: Skole og forældre samarbejder om at vurdere barnets behov for støtte i skolen
Det er skolen, der sammen med dig som forælder vurderer, om barnet har behov for støtte og omfanget af støtten. Omfanget af støtten afgør, om dit barn bliver indstillet til en visitation.
PPR skal inddrages, hvis det bliver vurderet, at dit barn har behov for mere end ni timers støtte om ugen.
Step 2: Pædagogisk psykologisk vurdering
Inden der bliver taget stilling til en visitation, vil en fagperson fra PPR lave en såkaldt pædagogisk psykologisk vurdering af barnet i samråd med dig som forælder og barnet.
Her bliver der kigget på barnets udfordringer, ressourcer og behov med det mål at skabe klarhed over, hvad der skal til for, at barnet bliver i stand til at mestre skolens/dagtilbuddets hverdag.
Vurderingen rummer nogle anbefalinger, som PPR hjælper dig som forældre og skole/dagtilbud med at følge.
Step 3: Specialpædagogisk handleplan
Nu skal der laves en handleplan. PPR hjælper dig som forældre og skolen/dagtilbuddet med at skabe udvikling og trivsel. Vi arbejder sammen hen mod, at barnet trives og er inkluderet i skole/dagtilbud.
Step 4: Indstilling til visitation
Hvis skolens eller dagtilbuddets ledelse sammen med dig som forælder vurderer, at der er behov et specialtilbud, skal I lave en indstilling.
Her bliver du som forælder spurgt om din vurdering af barnets udvikling og trivsel. Denne proces kaldes partshøring.
Step 5: Visitationsudvalg træffer en afgørelse
På baggrund af indstillingen og den pædagogiske psykologiske vurdering afgør Visitationsudvalget for specialundervisning, om eleven får tilbudt et specialtilbud. De træffer også en afgørelse om, hvilket konkret tilbud eleven visiteres til. Dette kalder vi en visitationsafgørelse.
Efter visitation får du som forælder og skole/dagtilbud besked. Du må gerne kontakte visitationsudvalget, hvis du har spørgsmål til afgørelsen.
Bliver det besluttet, at barnet skal starte på et specialtilbud, vil den nye skole/dagtilbud indkalde til et overleveringsmøde for at sikre barnet en så god overgang som muligt.
Revisitation
De elever, der er visiteret til et specialtilbud, skal minimum en gang årligt revisiteres til fortsat specialundervisning for det kommende skoleår.
Det gør vi for at tage stilling til, om barnets behov for støtte har ændret sig.
I forbindelse med processen, bliver du som forælder spurgt om din vurdering.