Ny bydel i Herning tager form

11. oktober 2023

På et pressemøde i dag onsdag 11. oktober blev det afsløret, hvordan det nye, store byrum på den gamle sygehusgrund midt i Herning kommer til at se ud i fremtiden.

Området kaldes for Plusset, fordi det fra oven ligner et plus. Det forbinder det gamle sygehusområde med resten af Herning. Byrådet har afsat godt 40 millioner kroner til arbejdet de kommende år.

- Det er et projekt, som i generationer frem vil definere, hvordan vi færdes i, og bruger, hele det store område midt i Herning. Et projekt, som vil tilføre Hernings centrum en helt ny dimension, som peger ind i fremtiden, sagde borgmester Dorte West, (V), da vinderforslaget blev præsenteret i én af de gamle sygehusbygninger.

Dorte West har været formand for den bedømmelseskomite, som i sidste ende har skullet vælge mellem de to forslag, der var med i opløbet. Team Lytts projekt blev valgt som havende det bedste forhold mellem pris og kvalitet. Bag det står Lytt Architecture, BRIQ - udvikling af byliv, og ingeniørfirmaet Niras. 

Ikke så prydhave-agtigt

Team Lytts forslag har "smeltevands-sletten" som grundmotiv. Belægninger af genbrugsbeton og masser af plantezoner med "vild" natur fletter sig sammen og fylder hele det store byrum ud fra facade til facade.

- Projektet har et enkelt formsprog, som på en meget fin måde fortolker Hernings kulturarv. De mange plantezoner vil gøre Plusset attraktivt at opholde sig og færdes i. Plantezonerne etableres med natur, som er naturlig for egnen her. Det må godt være lidt robust og rustikt, og ikke så prydhave-agtigt. Det passer godt til Herning og byens historie, sagde borgmester Dorte West blandt andet om valget af Team Lytts projekt.

Vinderprojektet passer også godt til den proces, som er i gang omkring hele Herning+, som den store, gamle sygehusgrund benævnes. Byggerier skyder allerede nu op på dele af grunden, og mange flere vil komme til de kommende år.

- Smeltevands-motivet gør projektet meget robust, når det gælder planlægning. Det er muligt at tilpasse form, plantezoner og belægning løbende i takt med, at byggefelterne i Herning+ udfyldes og ændres, sagde Dorte West.

Bæredygtighed i centrum

Team Lytts projekt har samtidig en høj grad af fokus på bæredygtighed i materialevalget. Forslaget kobler sig desuden til de 17 verdensmål, når det gælder fællesskab, biodiversitet, grønne offentlige rum og genbrug af byggematerialer.

Samtidig er der to spændende, ikon-agtige fixpunkter i projektet: Et stort vandbassin mod nord, og midt på pladsen en pavillon, som skal være et kulturelt samlingspunkt og danne ramme om en lang række forskellige aktiviteter og mindre events.

Arbejdet med at anlægge det nye, store byrum ventes at gå i gang i 2024 og udvikle sig parallelt med de mange byggerier på Herning+-grunden.

Formelt løber der nu en såkaldt standstill-periode i overensstemmelse med Udbudsloven. Først herefter kan der indgås aftale om den videre projektering.

Kontaktinfo

Dorte West
Torvet 5
7400 Herning

Tlf.: 96 28 23 22 (arb.)
Mail: borgmester@herning.dk

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.

Kontaktinfo

Ole Hansen
Kommunikationschef

Tlf.: 40 22 32 28
Mail: ole.hansen@herning.dk

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.