Herning Kommune skærper klimamål

For at nedbringe CO2-udledningen og gøre kommunen klimarobust arbejder Herning Kommune med en række indsatser i klimaplanen. Klimaplanen bliver løbende opdateret med nye initiativer og indsatser. Nu har byrådet vedtaget, at fremrykket årstallet for målet om klimaneutralitet fra 2050 til 2045.

- Vores klimaplan er et vigtigt redskab for os, for den beskriver, hvordan vi skal arbejde helt lokalt i Herning Kommunes område, for at komme de udfordringer i møde, der er forårsaget af klimaforandringer. Handleplanen beskriver også, hvordan vi skal lave den nødvendige reduktion af drivhusgasser, siger borgmester Dorte West fra Herning Kommune.

Hun tilføjer, at ændringerne, som er blevet vedtaget i Herning Byråd, skyldes, at de nationale mål er blevet mere ambitiøse, og at Herning Kommune fortsat følger de nationale mål.

- Vi følger de nationale målsætninger, og på den måde er vi med til at sikre udvikling helt lokalt her i Herning Kommune. Det er ambitiøse målsætninger, som kræver en stor omstilling i de fleste sektorer. Vi samarbejder om klimaopgaven med både borgerne, erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne, landbruget og mange flere, så jeg er sikker på, at vi sammen kan nå i mål, siger borgmester Dorte West.

Mange indsatser er i gang

Overordnet set går det fremad med implementeringen af klimaplanens initiativer. Der er projekter i gang indenfor alle planens indsatsområder, som dækker over både CO2-reduktion og klimatilpasning.

I alt er 67 ud af klimaplanens 83 indsatser kommet i gang i løbet af handleplanens første år. Indsatserne rummer initiativer såsom udtagning af lavbundsjorde, opstilling af vedvarende energianlæg og grøn omstilling af den kollektive trafik.

Her kan du se et overblik over status på indsatserne på Herning Kommunes hjemmeside.

Som en del af byrådets beslutning arbejdes der også på at igangsætte nye initiativer i kommunens klimaarbejde som for eksempel et nyt affaldssamarbejde med Sverige, hvor fokus er på genanvendelse af tekstiler.

- Med vores historie og DNA som tekstil-by har vi stor interesse i at være med til at udvikle og teste teknologier og forretningsmodeller til frasorterede tekstilmateriale. Tekstiler udgør en stor klimabelastning, både med hensyn til produktion og bortskaffelse, så vi håber, at vi med dette fokus og samarbejde kan være med til at gøre en forskel på tekstilområdet, siger Dorte West.

FAKTABOKS:

Klimaarbejdet i Herning Kommune

Herning Kommunes første klimaplan blev udarbejdet i 2022 som en del af det nationale DK2020 partnerskabet. Planen er derfor ”DK2020-certificeret”. Det betyder, at den er anerkendt af det internationale bynetværk C40 og den danske grønne tænketank CONCITO til at leve op til internationale standarder for klimaplanlægning og CO2-reduktion for byer og geografiske områder.

Herning Byråd har vedtaget at klimaplanens overordnede mål følger de nationalt besluttede mål og delmål for henholdsvis 2025, 2030 og 2045.

Planen består af to elementer:

  • Klimaplanen, som beskriver vores vej mod at blive en klimarobust og klimaneutral kommune.
  • Klimahandleplanen, som skildrer mere end 80 konkrete, lokale indsatser, der skal arbejdes med for at nå klimamålene for Herning Kommune.

Ifølge planen skal Herning Kommune nå et reduktionsmål på 50% CO2-udledningen i 2025, 70% CO2-reduktion i 2030 og klimaneutralitet senest i 2045.

Kontaktinfo

Rådhuset
Torvet 5
7400 Herning

Tlf.: 96 28 28 28
Mail: kommunen@herning.dk

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.