§ 1.1 Regulativet er udarbejdet og vedtaget af Herning Byråd i henhold til Bygge- og Boligstyrelsens cirkulære nummer 10 af 17. januar 1994 om kommunale parkeringsfonde, og udstedt i medfør af byggelovens § 22, styk 6 (jævnfør lovbekendtgørelse nummer 1185 af 14. oktober 2010), samt lov om planlægning § 21, styk 2 (jævnfør lovbekendtgørelse nummer 937 af 24. september 2009 med senere ændringer).
§ 1.2 Regulativet er gældende for Herning Kommune.
§ 1.3 Administration, tilsyn og påbud i medfør af regulativet henhører under Herning Byråd. Regulativets bestemmelser om indbetaling til parkeringsfonden anvendes, når Herning Byråd meddeler dispensation fra krav om anlæg af parkeringspladser i forbindelse med ny-, til- eller ombygning eller ændret anvendelse af en ejendom. Byrådets afgørelser og påbud i henhold til byggelovens og planlovens bestemmelser kan indbringes for Planklagenævnet og Byggeklageenheden, for så vidt angår retlige forhold.
§ 2 Parkeringskrav og brug af parkeringsfonden
§ 2.1 Byrådet fastsætter parkeringskrav for den enkelte ejendom med udgangspunkt i byggeloven med tilhørende bygningsreglement eller gennem lokalplaner og byplanvedtægter, hvor sådanne afløser bygningsreglementets bestemmelser.
§ 2.2 Indbetaling til parkeringsfonden kan kun ske indenfor det på Kortbilag A udpegede område eller hvor en lokalplan giver mulighed herfor. Dette forudsætter dog, at der meddeles dispensation til byggeloven i det konkrete byggeri.
Kort A viser området, der dækker vejene mellem Gl. Vejlevej, Godsbanevej, Silkeborgvej, HC Ørstedsvej, Møllegade, Paghs Allé, Lykkesvej, Chr. Ydesvej og Museumsgade. Det er inden for dette område, at parkeringsfonden finder anvendelse, hvis ikke der er udarbejdet en lokalplan.
§ 3 Parkeringsfondsbidrag
§ 3.1 Meddeler Byrådet dispensation fra krav om anlæg af en eller flere parkeringspladser, skal det som vilkår for dispensationen bestemmes, at bygherren til parkeringsfonden indbetaler et beløb for hver ikke etableret parkeringsplads.
§ 4 Betaling Parkeringsfondsbidrag
Betalingen forfalder til betaling forud for udstedelse af byggetilladelse.
§ 5 Beregning af parkeringsfondsbidrag
§ 5.1 Bidraget for hver parkeringsplads der ikke tilvejebringes på egen grund, men indbetales til parkeringsfonden, fastsættes til et beløb svarende til den senest offentliggjorte gennemsnitlige grundværdi for hver kvadratmeter i det pågældende område med tillæg af udgifterne til anlæg af en parkeringsplads på terræn.
Formel
(Grundpris (kroner) / Grundareal (m2)) x 25 m2 + anlægspris (kroner) = pris for hver plads (kroner).
Anlægsprisen er fra 1. januar 2012 vurderet til 15.000 kroner som reguleres efter indekset for asfaltarbejde.
§ 5.2 For ejendomme, hvor den tilladte bebyggelsesprocent er 110 eller højere, kan der tillægges et beløb svarende til udgifterne ved etablering af en parkeringsplads i et parkeringsanlæg.
§ 5.3 Såfremt areal til parkeringspladsen er erhvervet ved ekspropriation efter vejlovgivningen, må bidraget kun udgøre anlægsudgifterne til parkeringspladsen.
§ 5.4 Bliver den gennem parkeringsfonden anlagte parkeringsplads almindelig tilgængelig for offentlig benyttelse, skal bidraget nedsættes til halvdelen af det beløb, der er udregnet i henhold til § 5.1, § 5.2 og § 5.3.
§ 5.5 Fastsættelse af bidragets størrelse foretages i forbindelse med den konkrete byggesagsbehandling af ny-, til-, ombygning eller ændring af anvendelse af en ejendom.
§ 5.6 Anlægsprisen for en parkeringsplads på terræn baseres på at parkeringsanlægget etableres på ryddet terræn. Indeholdt i prisen er kørefast belægning på alle kørearealer, kantstensbegrænsning, belysning, afvanding, beplantning, skiltning, afstribning og afmærkning.
§ 5.7 Anlægsprisen for en parkeringsplads i et parkeringsanlæg baseres på et "pænt" parkeringsanlæg, direkte funderet, med rampeanlæg og med direkte adgang fra vejanlæg. Prisen indeholder omkostninger til facadebeklædning, afmærkning, belysning, skiltning og afløb.
§ 5.8 I anlægsprisen indeholdes endvidere omkostninger til eventuelle udenomsarealer, herunder beplantning, udstyr, afmærkning og anlæg nødvendige for Herning kommunes p-søgningssystem.
§ 6 Anvendelse af parkeringsfondens midler
§ 6.1 Byrådet skal sørge for, at der dels for parkeringsfondens midler og dels for Byrådets andel etableres et antal offentlige parkeringspladser, der mindst svarer til det antal pladser, hvortil Byrådet i medfør af regulativets § 2 og § 3.1 har opkrævet parkeringsfondsbidrag.
§ 6.2 Parkeringspladserne skal efter byrådets vurdering anlægges med en hensigtsmæssig placering i forhold til den bidragydende ejendom.
§ 7 Tilbagebetaling
§ 7.1 Parkeringsfondsbidraget tilbagebetales til bidragyderen, hvis ikke Byrådet senest 5 år efter indbetalingstidspunktet har anlagt det tilsvarende antal parkeringspladser for Parkeringsfondens midler i overensstemmelse med retningslinjerne i regulativets § 6.
§ 7.2 Såfremt byrådet opløser parkeringsfonden, skal indbetalte, endnu ikke anvendte bidrag til parkeringsfonden, tilbagebetales til bidragsyderen.
§ 8 Administration
§ 8.1 Indbetalinger til parkeringsfonden specificeres på de enkelte bidragydere, og parkeringsfondens midler holdes regnskabsmæssigt adskilt fra kommunens øvrige virksomhed.
§ 8.2 Parkeringsfondens kapital forrentes med en årlig rente svarende til diskontoen plus en procent.
§ 8.3 Regnskab for parkeringsfondens midler aflægges og revideres i forbindelse med kommunens øvrige regnskabsaflæggelse.
§ 8.4 Byrådet kan opsamle midler til parkeringsfonden til fremtidige udgifter til arealerhvervelse og anlæg af parkeringspladser i overensstemmelse med den til enhver tid gældende kommuneplan og Parkeringsmålsætning for Herning Bymidte.
§ 9 Ikrafttræden
Regulativet træder i kraft med byrådets vedtagelse.