Sted: Aktivitetscenter i Vildbjerg
Deltagere: Magda, Jytte, John, Kirsten, Lis, Bent, Margit, Hans-Ejner, Svend-Erik og Elin Mogensen, Herning Kommune
Magda bød velkommen og fortalte at Jørn Katkær er udtrådt af rådet, da han er flyttet fra området.
Dagsorden
Tilføjelse til Dagsorden: ingen
Godkendelse af Dagsorden: Godkendt
Godkendelse af referat fra sidste møde: Godkendt
1. Nyt fra formanden
Der har været møde med Ældrerådet. Referatet er desværre ikke kommet endnu, så det punkt tager vi på næste møde. Det er blevet vedtaget, at der er valg til seniorrådet om 2 år, så der fremover ikke skal være valg både til Ældrerådet og Seniorrådet samme år. Vi skal prøve at finde nogle nye til seniorrådet.
Vi skal have lavet et nyt hæfte om Seniorråd Nord.
2. Nyt fra kommunen
v/ Dorte Møller
Daghjemmet i Vildbjerg ligger for sig selv på aktivitetscentret. Borgerne skal visiteres til at komme der. Det kan være fordi man har svært ved at huske eller andet.
Mange er der hele dagen, så ved middagstid er der mulighed for en hvil. Nogle er der om formiddagen og andre om eftermiddagen. Dagen starter altid med en kop kaffe, sådan lige for at prøve om hvordan stemningen er i dag.
Der er plads til 10 personer ad gangen. Der er 7 daghjem i Herning Kommune.
Om tirsdagen er der Tirsdagscafé i Aktivitetscentret. Der plejer at komme mange.
v/ Elin Mogensen
Sunds Aktiv Center
Der har været ”rejsegilde” i forbindelse med udvidelse af Sunds Aktiv Center, den 15. marts. Ombygningen forventes at vare frem til efteråret. Daghjemmet fra Sunds er i byggeperioden genhuset på Kastaniegården i Aulum i ledige lejligheder tæt på hinanden.
Rekruttering og fastholdelse
”Godt på vej til SOSU” er et introduktionsforløb for flersprogede, hvor deltagerne får mulighed for at dygtiggøre sig i forhold til sprog, fagsprog, introduktion til faget teoretisk og praktisk. Sundhed og Ældre har ansat 31 ufaglærte, som indgår i forløbet med undervisning på SOSU-skolen og praktikforløb.
Sundhed og Ældre planlægger at igangsætte ”supplerende danskundervisning” for udlændinge og andre, der med fordel kan styrke dansksproglighed mundtlig og skriftlig.
Øget terapeutindsats omkring borgere i eget hjem
Spor 1: Terapeuter kobles tættere sammen med hjemmeplejens personale fx når borgere udskrives fra sygehuset eller fra rehabiliteringsophold. Erfaringerne fra plejecentrene har vist, at plejepersonalet oplever, at en tæt kobling til og sparring med ergo- og fysioterapeuter giver en bedre indsats omkring borgerne, og at plejepersonalets kompetencer i forhold til rehabilitering, eget arbejdsmiljø og bedre brug af hjælpemidler øges. Vi tror, at det både vil gavne borgerne – og bidrage til at forebygge nedslidning og arbejdsskader.
Spor 2: Når visitationen oplever borgere, der efterspørger plejehjælp, skal de ifølge lovgivningen som det første vurdere, om borgeren har potentiale for at kunne trænes op til igen at klare opgaven selv. Indtil nu har der været to typer af rehabiliteringsforløb – dels rehabilitering, hvor det udelukkende blev varetaget af ergoterapeuter – og dels rehabilitering, hvor ergoterapeuterne har involveret plejepersonale i opgaven. Evaluering har vist, at rehabiliteringsindsatsen ved ergoterapeuterne har mest effekt i forhold til at støtte borgere i at blive selvhjulpne. Derfor ændres modellen nu til, at det altid er terapeuter, der har ansvaret for selve rehabiliteringen – men i tæt samarbejde med hjemmeplejen så indsatsen er godt samstemt, hvor begge parter kommer i hjemmet.
Et forskningsprojekt er gennemført i Herning Kommune, hvor nogle ergoterapeuter fra Sundhed og Ældre er blevet undervist i at tilbyde borgere med kroniske sygdomme en særlig systematisk tilgang til undersøgelse og træning. Samtidig fortsatte andre ergoterapeuter med at løse de terapeutfaglige opgaver på den måde ”de plejede” og udgjorde dermed en kontrolgruppe. En forsker (phD fra Syddansk Universitet) har dermed under ”virkelige” forhold kigget ind i Herning Kommunes maskinrum og undersøgt mere præcist, hvad det er ved indsatsen, der virker – for hvilke borgere indsatsen virker – under hvilke omstændigheder indsatsen virker – og hvordan den virker. Resultaterne vil blive offentliggjort i løbet af 2022. Herning Kommune har en størrelse, hvor vi kan være attraktive at samarbejde med for forskere i forhold til at opnå ny viden om faglige indsatser.
Introduktion af nyt social- og sundhedsudvalg – og ældreråd.
Social- og sundhedsudvalgets formand Joan Hansen er på rundtur til stort set alle kroge af Sundhed og Ældre. Her møder hun lederne af plejecentre, hjemmepleje, sygepleje, trænings- og aktivitetsområder, hjælpemiddelområde mv. Hun får rundvisning sammen med sundheds- og ældrechefen og taler med lederne om den hverdag og de borgerrettede opgaver, der er kernen i arbejdet netop hos dem. Det giver et godt indblik i, hvilket ansvarsområde Social- og Sundhedsudvalget varetager. Hele chefgruppen har på et social- og sundhedsudvalgsmøde i februar hver især kort kunnet præsentere sit område for hele udvalget.
Ældrerådet får tilsvarende hen over det første halvår en introduktion fra alle cheferne i Sundhed og Ældre omkring de enkelte driftsområder – og kan stille spørgsmål ind til det.
Hvordan har du det? 2021
”Hvordan har du det” er den største sundhedsundersøgelse af sin art i Danmark, hvor borgere i hele landet får en kerne af spørgsmål, og hvor der i Region Midtjylland i tillæg dertil er en række særlige spørgsmål. Knap 34.000 borgere i Region Midtjylland har svaret på spørgeskemaundersøgelse i 2021. Det er spørgsmål om rygning, alkohol, fysisk aktivitet, kost, overvægt, fysisk og mental helbred, kronisk sygdom, social og geografisk ulighed i sundhed, påvirkning af coronapandemien, seksuelle krænkelser, søvn og unges sundhed. De tidligere sundhedsprofiler blev udarbejdet i 2006, 2010, 2013 og 2017. Dvs. man kan følge udviklingen på kommuneniveau og udlede, hvor vi som kommune især bør rette opmærksomheden for at understøtte en udvikling i retning af bedre sundhed.
3. Nyt fra Ældrerådet
Opfordring til seniorrådsmedlemmerne tager et skilt på, så andre kan se, hvor vi kommer fra. Det er en måde at komme i kontakt med andre på og måske på den måde få flere medlemmer.
Nyt medlem i seniorråd Nord fra Ældrerådet er Svend Erik Jensen.
4. Rådsmedlemmer
Ingen havde noget. Tog en runde med præsentation for Svend Erik.
5. Nye mødedatoer
- 20. maj 2022 - Rosenlund Plejecenter v/ Gitte Rasmussen
- 12. august 2022 - Lind Aktivitetscenter - v/ Gitte Nørgaard
- 8. november 2022 - Sunds Aktivitets Center - v/ Birgitte Nystrup