Udeservering og udstilling af varer
Når du søger om tilladelse til at servere ude, skal du gøre det digitalt via 'Ansøg om brug af kommunalt areal til arrangement'. Du skal bruge samme selvbetjeningsløsning, hvis du ønsker at søge om tilladelse til at udstille varer foran din forretning.
Her på siden kan du finde mange flere informationer.
Digital tilgængelighed
PDF-filerne er desværre ikke digitalt tilgængelige for mennesker med visse typer handicap.
Selvbetjening
Udeservering
Servering i gågaderne
Retningslinjer for Udeservering
April 2021
Denne side er for dig, der ønsker at lave udeservering ved din beværtning.
Sælger du mad og drikke? Vil du gerne, at dine gæster kan sidde ude? Så skal du søge tilladelse til at servere ude. Det gør du digitalt. Læs her hvilke regler, der gælder for udeservering på private og offentlige arealer, og hvordan der ansøges.
Der er tale om udeservering, når du stiller borde, bænke eller lignende op udendørs til dine gæster. Det spiller ingen rolle, om det sker i egen gårdhave eller på kommunens fortov. Der er også tale om udeservering, selvom du skænker op inden døre.
Alle restauranter er omfattet af Herning Kommunes 'Forskrift om miljøkrav til restaurationer, diskoteker med videre', for så vidt angår aktiviteter på eget areal. Det gælder også udendørs arealer, som anvendes til ophold til rygere og/eller udeservering. Der er ikke fastsat tidsrum, men støjgrænser.
Restauranter, som benytter offentligt areal til udeservering skal overholde særlige betingelser med hensyn til tidsrum og lignende, hvor der til gengæld ikke er fastsat støjgrænser for udeserveringen.
Udeservering i gågaderne
Gågaderne er opdelt i forskellige zoner til transport og færdsel, fodgængere, inventar samt en facadezone. Zonerne kan se lidt forskellig ud, afhængig af hvor i gågaden beværtningen ligger. Derfor er det altid en god ide at gøre sig bekendt med reglerne i netop den gade, man har forretning.
Det er normalt kun i inventarzonen og facadezonen, der kan være udeservering.
Der er fastsat følgende tidspunkter for udeservering
- Strækningen Østergade, fra Torvet til Kampmannsgade:
- Søndag til torsdag: 09.00 - 24.00
- Fredag og lørdag: 9.00 - 02.00
- Poulsens Plads inklusiv plads ved Fermaten:
- Alle dage: 09.00 - 24.00
- Øvrige områder i Herning Kommune:
- Alle dage: 09.00 - 23.00
Der kan stilles særlige vilkår vedrørende sæson, tidsrum og støj.
I gågadesystemet markerer Herning Kommune inventarzonen med særlige markeringssøm.
Tilladelse til udeservering med alkoholbevilling gives normalt for to år ad gangen, og tilladelsen følger tidsmæssigt bevillingen.
Tilladelse til udeservering uden alkoholbevilling gives normalt for fire år ad gangen, og tilladelsen følger tidsmæssigt bevillingen.
Ved udeservering på privat fællesvej skal der søges tilladelse fra grundejeren. Der skal ikke betales afgift til kommunen, men tilladelse skal også søges hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Søg via 'Ansøgning om brug af kommunalt areal' her på siden.
Generelle retningslinier for udeservering i gågaderne
- Al udeservering skal placeres under overholdelse af både de generelle og stedsbestemte bestemmelser.
- Al udeservering skal placeres i inventarzonen eller facadezonen ud for egen beværtning/facade og indenfor den markering, som er i gågadebelægningen.
- Der kan placeres ét løst (menu)skilt, som eksempelvis a-skilte/klapskilte i inventarzonen. Skilte må maksimalt være højde:100 x bredde:70 cm. Beachflag, bannere og tilsvarende er ikke tilladt.
- Udeservering i inventarzonen kan afskærmes vinkelret ud fra facaden til den ejendom beværtningen ligger.
- Afskærmningen må ikke fastgøres til belægningen.
- Afskærmningen må kun delvist være lukket mod transportzonen eller gåzonen.
- Afskærmning kan maksimalt være 110 cm højt.
- Afskærmning i Østergade fra Kampmannsgade til Torvet kan etableres med en højere højde. Den øverste del af afskærmningen fra 110 cm til 170 cm skal være transparent og farverne sort (RAL 9005) og antracitgrå (RAL 7016) skal anvendes.
- Afskærmning som udføres som plantekummer, kan maksimalt være længde:100 cm x, bredde: 40 cm x højde: 120 (inklusiv planter). Planter skal være levende.
Vær opmærksom på, at der ikke kan etableres caféafskærmning i inventarzonen mod gåzone og transportzone i Bredgade i Herning fra Torvet/Mindegade til Poulsens Plads/Jyllandsgade.
- Udeserveringsmøbler må kun anbringes løst på gadebelægningen.
- Møbler skal være caféstole og caféborde med 2-4 siddepladser.
- Møbler skal stables og samles udenfor det tidsrum, hvor udeservering er tilladt.
- Møbler skal sikres mod tyveri og hærværk.
- Møbler, der ikke er i daglig brug, skal fjernes straks serveringen er ophørt.
- Der kan over udeserveringsarealer i inventarzonen placeres parasoller i særlige bøsninger, som kun må monteres efter aftale med Herning Kommune.
- Parasoller må være 3x3 meter og skal have 2.2 meter frihøjde fra underkant til gågadeniveau.
- Parasoller må på kanten forsynes med beværtningens navn, produktnavn eller navn på leverandør.
- Parasoller kan have følgende farver: Sort (RAL9005, Cremehvid (RAL9001), Antracitgrå (RAL7016) og Purple Red (RAL3004).
- Parasoller skal fjernes eller sammenfoldes udenfor butiksåbningstid.
- Afskærmning, møblement, skilte og lignende må ikke hindre oversigt eller udsyn til offentlig skiltning og/eller trafikregulerende foranstaltninger.
- Er der flere forretninger og beværtninger i stueplan og i flere etager i samme ejendom, tilfalder udeserveringsarealet som udgangspunkt de virksomheder, der er nærmest gadeniveau.
Anden fordeling skal aftales mellem virksomhederne i ejendommen.
Der skal i gågaderne være mindst 3,5 meter fri passage af hensyn til redningskøretøjer med mere mellem vareudstillinger langs de to facader.
- Der skal altid sikres en fri afstand på 0,6 meter mellem udeserveringsområder og fast gadeinventar, eksempelvis lygtepæle, skilte og legeredskaber, dog 1,2 meter omkring kunst.
- På fortovsarealer uden for gågaderne skal der være mindst 1,2 meter fri afstand mellem udeserveringsområde og kantstenslinjen/ kørebaneafgrænsningen.
- På gadearealer med fortove må udeservering kun placeres langs med egen facade. Hvis fortovet er smallere end 1,5 meter tillades udeservering på fortovsarealet ikke.
- Ansvaret for eventuelle skader på møbler og genstande eller forbipasserende som følge af udeserveringsarealets placering på det offentlige vejareal, påhviler fuldt ud ejeren af de pågældende genstande, subsidiært forretningsindehaveren.
- Det påhviler den virksomhed, der har fået tilladelse til at servere på vejarealet, at arealet holdes rent og pænt, og at arealer, der støder op til udeserveringen, ikke har gener som følge af aktiviteter på stedet.
- Tilladelsen til udeservering kan til enhver tid inddrages med øjeblikkelig virkning hvis:
- Generelle eller specifikke vilkår for tilladelsen ikke overholdes, herunder hvis:
- Arealet skal bruges til et offentligt arrangement eller events godkendt af Herning Kommune.
- Udeserveringen efter Herning Kommunes skøn foregår uhensigtsmæssigt eller er uforenelig med gadernes normale brug og drift.
- Der konstateres væsentlige færdselsmæssige eller miljømæssige ulemper for naboer eller andre.
- Der skal udføres kabelarbejde eller gadeomlægning/-renovering.
- Den markerede afgrænsning overskrides.
- Ved inddragelsen af tilladelsen ydes der ingen form for erstatning.
Hvor længe gælder en tilladelse?
Når det gælder udeservering med alkoholbevilling, giver vi normalt tilladelse for to år ad gangen. Tilladelsen følger tidsmæssigt alkoholbevillingen.
En tilladelse til udeservering uden alkoholbevilling giver vi normalt for fire år ad gangen.
Ved udeservering på privat fællesvej, er det grundejeren, der skal søge tilladelse. Der skal ikke betales afgift til kommunen, men tilladelse skal både søges hos os og hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Hvornår er der tale om udeservering?
Der er tale om udeservering, når du stiller borde, bænke eller lignende op udendørs til dine gæster.
Det spiller ingen rolle, om det sker i egen gårdhave eller på kommunens fortov.
Der er også tale om udeservering, selvom du skænker op inden døre.
Servering på eget areal
Alle restauranter er omfattet af Herning Kommunens 'Forskrift om miljøkrav til restaurationer, diskoteker med videre', for så vidt angår aktiviteter på eget areal. Det gælder også udendørs arealer, som anvendes til ophold til rygere og/eller udeservering. Der er ikke fastsat tidsrum, men støjgrænser.
Servering på offentligt areal
Restauranter som benytter offentligt areal til udeservering skal overholde særlige betingelser med hensyn til tidsrum og lignende, hvor der til gengæld ikke er fastsat støjgrænser for udeserveringen.
Udstilling af varer
Vareudstilling i gågaderne
Gågaderne er opdelt i forskellige zoner til transport og færdsel, fodgængere, inventar samt en facadezone.
Zonerne kan se lidt forskellig ud, afhængig af hvor i gågaden forretningen ligger. Derfor er det altid en god ide at gøre sig bekendt med reglerne i netop den gade, man har forretning.
Det er normalt kun i inventarzonen og facadezonen der kan være vareudstilling.
I gågadesystemet markerer Herning Kommune vareudstillingsarealet.
Generelle retningslinjer for vareudstilling
- Al udendørs vareudstilling skal placeres under overholdelse af både de generelle og stedsbestemte bestemmelser.
- Al vareudstilling skal placeres i inventarzonen eller facadezonen ud for egen butiksfacade og indenfor den markering som er i gågadebelægningen.
Stativer og skilte
- Stativer, reoler og lignende til vareudstilling må kun anbringes løst på gadebelægningen og uden indgreb i belægningen.
- Der kan placeres ét løst skilt for hver forretning i stueplan, som eksempelvis a-skilte/klapskilte i inventarzonen ud for hver ejendom. Skilte må maksimalt være højde:100 x bredde:70 cm. Beachflag, bannere og tilsvarende er ikke tilladt.
Møbler
Udeserveringsmøbler må kun anbringes løst på gadebelægningen.
- Møbler skal være caféstole og caféborde med 2-4 siddepladser.
- Møbler skal stables og samles udenfor det tidsrum, hvor udeservering er tilladt.
- Møbler skal sikres mod tyveri og hærværk.
- Møbler, der ikke er i daglig brug, skal fjernes straks serveringen er ophørt.
Parasoller
Der kan placeres parasoller i inventarzonen i særlige bøsninger, som kun må monteres efter aftale med Herning Kommune.
- Parasoller må være 3x3 meter og skal have 2.2 meter frihøjde fra underkant til gågadeniveau.
- Parasoller må på kanten forsynes med virksomhedens navn.
- Parasoller kan have følgende farver: Sort (RAL9005), Cremehvid (RAL9001), Antracitgrå (RAL7016) og Purple Red (RAL3004).
- Parasoller skal fjernes udenfor butiksåbningstid.
Hvis der er flere restauranter i en ejendom
Er der flere forretninger og beværtninger i stueplan og i flere etager i samme ejendom, tilfalder udeserveringsarealet som udgangspunkt de virksomheder, der er nærmest gadeniveau.
Anden fordeling skal aftales mellem virksomhederne i ejendommen.
Afstandsregler
- Der skal i gågaderne være mindst 3,5 meter fri passage af hensyn til redningskøretøjer med mere mellem vareudstillinger i inventarzonen, langs de to facader.
- Der skal altid sikres en fri afstand på 0,6 meter mellem vareudstillingen og fast gadeinventar, eksempelvis lygtepæle, skilte og legeredskaber, dog 1,2 meter omkring kunst.
- På fortovsarealer uden for gågaderne skal der være mindst 1,2 meter fri afstand mellem vareudstillingen og kantstenslinjen/ kørebaneafgrænsningen.
- På gadearealer med fortove må vareudstillingen kun placeres langs med egen butiksfacade.
- Hvis fortovet er smallere end 1,5 meter tillades vareudstilling på fortovsarealet ikke.
- Al vareudstilling skal placeres inden for afmærket areal såfremt en sådan afmærkning er tilstede.
- Vareudstilling og lignende må ikke hindre oversigt eller udsyn til offentlig skiltning og/eller trafikregulerende foranstaltninger.
Ansvar ved skader
Ansvaret for eventuelle skader på de udstillede genstande eller forbipasserende som følge af udstillingsgenstandenes placering på det offentlige vejareal, påhviler fuldt ud ejeren af de pågældende genstande, subsidiært forretningsindehaveren.
Oprydning
Alle udstillingsgenstande, herunder parasoller, blomsterudsmykning med mere skal fjernes uden for forretningens åbningstid.
Tilladelsen kan inddrages
Tilladelsen til vareudstilling kan til enhver tid inddrages med øjeblikkelig virkning hvis:
- Arealet skal bruges til et offentligt arrangement eller events godkendt af Herning Kommune.
- Vareudstillingen efter Herning Kommunes skøn foregår uhensigtsmæssigt eller er uforenelig med gadernes normale brug og drift.
- Der konstateres væsentlige færdselsmæssige eller miljømæssige ulemper for naboer eller andre.
- Der skal udføres kabelarbejde eller gadeomlægning/-renovering.
Kontaktinfo
Tove Brandt Overgaard
Tlf.: 96 28 80 10
Mail: tove.overgaard@herning.dk
Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.