Cykelrute 94 Sinding-Ilskov

Forsamlingshuset i Ørre står som element i fortællingen om de åndelige bevægelser på Herningegnen, hvor netop Ørre var et vigtigt udgangspunkt. Huset ses ved Iver Holmgaards Plads, opkaldt efter en af byens ildsjæle, hvor også den kullede kirke i granitkvadre og kampesten vidner om hedesognenes beskedne kirker.

Nord for ruten på Ørre Hede står en mindesten til ære for Blicher, ligesom man her finder Helenes Hus, et gammelt fattighus. Blicher-novellen ”Kjeltringliv” baserer sig angiveligt på en oplevelse, digteren havde på netop Ørre Hede. Området er præget af mange vandløb, blandt andet Herningsholm Å og Storåen, og ved Nybro mødes hele fem vandløb.

Nybro har fra gammel tid været et vigtigt vadested, og her er bevaret en stenkistebro fra slutningen af 1800-tallet, som afløste en endnu ældre egetræsbro. Efter plantagekørsel på grusveje og hede ved Ovstrup passeres landbrugsland, eksempelvis med egnens typiske kartoffelavl, og en af egnens store virksomheder for kartoffelforarbejdning.

Ruten slutter ved Alhedestien, som en anlagt ovenpå den nedlagte Herning-Viborg jernbanestrækning. Den oprindelige stationsbygning, tegnet af statsbanernes chefarkitekt H. Wenck, er bevaret og fungerer som privatbolig.

Se cykelrute 94 Sinding-Ilskov på kort

Seværdigheder

Ved Sinding findes Sinding Kirke og herregården Sindinggaard, som er en af Herning Kommunes få fredede bygninger og med en historie tilbage til 1400-tallet. Det nuværende stuehus er fra 1700-tallet. Missionshuset Nazaret, også et levn fra de åndelige bevægelser, i Nybro fra 1889 er fredet som det første missionshus i landet, og står med oprindeligt inventar.

Ovstrup Hede, ejet af Aage V. Jensens Fond, rummer på sine 500 ha både hede, nåletræsplantage, vandhuller, eng, vandløb og et righoldigt dyre- og insektliv, der kan betragtes fra udsigtstårnet. Her er rådyr, dådyr og kronvildt samt forskellige rovfugle. Her er set traner og ulve.

Ilskov Kirke, der er optaget som vejkirke, er tegnet af arkitekt C.A. Wiinholt, som stod bag en række midtjyske kirker i historicistisk stil, blandt andet Herning Kirke. Ilskov Kirke er renoveret i 2012 med ny udsmykning af kunstneren Simon Aaen. Der er ikke indkøbs- eller spisemuligheder.

På selve ruten er der i Nybro shelters, bålplads, toilet og siddeplads. Lidt udenfor ruten findes shelters i Sinding Bjerge, Sunds Kommuneplantage og syd for Ilskov ved Alhedestien. I Ilskov findes overdækket siddeplads, toilet, vand, infotavle. Ved Ilskov Kirke lidt udenfor byen findes også toilet, siddeplads, cykelpumpe, el-opladning og hjertestarter.

I Sinding har Cykelrute 94 forbindelse med Rute 53 Aulum-Arnborg, og i Ilskov er der forbindelse til Alhedestien (Regional cykelrute 21).