Cykelrute 53 Arnborg-Aulum

E. Dalgas besøgte blandt andet Hjortsballehøje, skuede ud over landskabet og så kun få gårde, spredt beplantning, kirker og vandløb. I dag er landskabet totalt forandret, og her findes nogle af Herningegnens største sammenhængende skovarealer. Turen går fra Arnborg gennem Birkebæk og Høgildgård plantager på grusveje, og det var her, at Hedeselskabet havde sit pionérområde for tilplantningen af hederne. Ved Høgildgård blev etableret en have, som blev et udflugtsmål, og ved Birkebæk Skovridergård oprettede Chr. Dalgas, søn af E. Dalgas, en plantørskole, hvorfra plantningen bredte sig ud over Jylland.

Plantagerne rummer et rigt fugle- og svampeliv, ligesom her er sjældne planter og insekter. Ruten følger Rind Å og runder Rind-området, hvor er gjort mere end 6.000 år gamle arkæologiske fund, herunder Nordeuropas to ældste vognhjul, som dateres til mellem 2900 og 2600 år f.Kr. Nær Herning passeres MCH Messecenter Herning, fodboldstadion og Boxen, supersygehuset i Gødstrup og Gødstrup Sø. Ved Sinding ses herregården Sindinggaard med historie tilbage til 1400-tallet og adelen. Det nuværende stuehus er fra 1700-tallet. I Aulum har man bevaret den oprindelige stationsbygning tegnet af statsbanernes chefarkitekt H. Wenck.

Se cykelrute 53 Arnborg-Aulum på kort

Seværdigheder

Ved Skjern Å Bro løber Rind Å og Skjern Å sammen. Området er fredet for at bevare det åbne landskab med åer og kanaler. Hjemstavnshuset overfor Arnborg Kirke er et naturcenter og lokalmuseum med fokus på hedens opdyrkning og områdets seværdigheder og natur.

I plantagerne tæt på cykelruten ligger Dronning Louises Høj, opkaldt efter dronning Louise, som sammen med kong Frederik 8. besøgte området i 1908. Mellem Nøvling og Sinding er Nøvling Gammel Kirkegård fredet som fortidsminde.

Mellem Nøvling og Sinding er Nøvling Gammel Kirkegård fredet som fortidsminde.

Aulum skyline præges af Aulum Mølle fra 1908, der rager godt 28 meter i vejret og dermed er højeste bygning i byen. Ved ruten passeres Arnborg Kirke med gravsten for Ove Henning Jacobsen, der døde i 1941 som 100-årig og som sidste veteran fra 1864-krigen. Øvrige kirker er Rind Kirke, hvor Kjælle Kasper blev begravet, Nøvling Kirke, Rind Kirke (vejkirke) og Aulum Kirke.

Faciliteter

I Arnborg er der både campingplads og indkøbsmulighed med siddepladser udenfor. Forlænges turen til eller fra Skjern Å Bro, er her shelters, toilet, siddepladser, el, vand og udendørs håndvask. Der er både indkøb og B&B, hvor ruten snitter Hernings vestlige del. Nær ruten er der shelters ved Gødstrup, Skibbild og Sinding. I Sinding er der ved SØ-grillen i Hvepsebyen siddepladser, vand og toilet. I Aulum er der indkøbs- og spisemuligheder.

Ved Skjern Å Bro og Arnborg er der forbindelse til Regional cykelrute 32 (Harboøre-Brande) og National cykelrute 4. I Gødstrup krydses Cykelrute 81 (Gødstrup-Vind Kirkeby), i Sinding Cykelrute 94 (Sinding-Ilskov) og i Aulum Cykelrute 50 (Aulum-Haderup). I Aulum har ruten start/stop ved jernbanestation med ventesal og cykelpumpe. Nær ved er Aulum Lystanlæg med siddepladser.