§12.1 Hvad er papaffald
Papaffald sorteres i overensstemmelse med sorteringskriterierne i bilag 6 til affaldsbekendtgørelsen.
Uddybende sorteringsvejledning kan ses på affald.herning.dk
§12.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle grundejere og lejere, hvis private husholdning frembringer husholdningsaffald. Husholdningsaffald fra sommerhuse og kolonihaver er således omfattet.
§12.3 Beskrivelse af ordningen
Ordningen for papaffald er en indsamlingsordning, der skal benyttes. Papaffald indsamles som en henteordning for kombineret indsamling af papiraffald og papaffald.
Henteordningen er tiltænkt småtpap.
Herning Kommune kan beslutte at borgere og grundejere skal benytte andet fælles materiel til opsamling af dagrenovation, f.eks. nedgravede affaldsbeholdere.
Papaffald kan også afleveres via en af følgende ordninger:
Storskraldsordningen
Jf. § 27, når der samtidig afleveres andet affald til ordningen end pap, plastemballage, metalemballage og P-kassen.
Ved brug af tilkaldeordningen samles pappet enten i en papkasse, i en klar plastpose eller klappet sammen og med snor om.
Ved brug af fællesstationer afleveres pappet efter de retningslinjer, der gælder for den pågældende fællesstation.
Genbrugspladser
Jf. § 21.
§12.4 Beholdere
Det påhviler borgeren og grundejeren at anskaffe/modtage og benytte de af kommunalbestyrelsen anviste beholdere til papaffald.
Husholdninger skal opsamle papaffald i de beholdere eller det materiel Herning Kommune har godkendt.
Beholdere leveret af Herning Kommune er nummererede og registrerede for hver enkelt ejendom og henstår for grundejerens regning og risiko på standplads indenfor skel. Hvor grundejeren/husholdningen sætter beholderen frem til tømning udenfor skel, er det ligeledes på grundejerens egen risiko.
Det er grundejerens ansvar, at beholdere på ejendommen er forsikrede. Såfremt beholdere beskadiges eller bortkommer, påhviler det grundejeren at bekoste reparation eller køb af nye beholdere.
Undtaget herfra er skader opstået ved tømning eller almindeligt slid.
Henvendelse om køb af nye beholdere, reservedele og reparation rettes til Herning Kommune. Hvis en beholder på ejendommen får beskadiget mærkater om sortering og adresse, skal grundejeren snarest henvende sig til Herning Kommune.
Materiel indkøbt af borger eller grundejer for egen regning skal vedligeholdes og fornyes af den pågældende borger eller grundejer.
Kommunen kan fastsætte nærmere bestemmelser om anskaffelse, vedligeholdelse, reparation, mærkning og renholdelse af materiel til opsamling.
Hvor der er særlige behov, kan Miljø, Infrastruktur- og Naturudvalget efter ansøgning godkende brug af andet materiel til opsamling af affald.
Ansøgning sendes til Herning Kommune.
Ved skader på ejendom forårsaget af renovatøren, skal grundejeren rette henvendelse til renovatøren; disse skader er Herning Kommune uvedkommende.
§12.5 Kapacitet for beholdere
Kommunalbestyrelsen afgør, om en beholder er overfyldt.
Det påhviler grundejeren at tilmelde tilstrækkeligt kapacitet i form af godkendt opsamlingsmateriel.
Kapaciteten skal afpasses efter affaldsmængden på den tid af året, hvor affaldsmængden er størst.
Hver enfamiliebolig og sommerhus, skal som udgangspunkt være tilmeldt med mindst 1 stk. 2-delt 240 liters beholder.
To eller flere tætliggende enfamilieboliger samt sommerhuse og kolonihaver kan i fælles
skab benytte beholdere eller andet godkendt materiel til dagrenovation. Miljø, Infrastruktur- og Naturudvalget kan fastsætte retningslinjer for enfamilieboligers samt sommerhuse og kolonihavers fællesskab om beholdere eller materiel.
Henvendelse herom rettes til Herning Kommune.
Etageboliger og andre flerfamilieejendomme skal som udgangspunkt være tilmeldt en affaldsstation eller anden godkendt løsning til opsamling af dagrenovation.
Beholderantal og endelig udformning af affaldsstationer skal i hvert enkelt tilfælde aftales med kommunen.
Hvis Herning Kommune vurderer, at opsamlingskapaciteten ikke svarer til behovet, kan kommunen afgøre antal, type og størrelse af de beholdere eller det materiel, der skal anvendes.
Hvis affaldsmængden i enkelte tilfælde overstiger opsamlingskapaciteten, påhviler det grundejeren, at den overskydende mængde bliver hentet.
Kommunen kan anvise en af følgende måder at få hentet affaldet på:
- Bestilling af en ekstra tømning af beholderen ved henvendelse til Herning Kommune, Genbrug og affald.
Grundejeren betaler det fastsatte gebyr for ekstra tømning af tilmeldte beholdere udenfor den faste tømningsfrekvens. Betalingen bliver opkrævet over grundejerens ejendomsskattebillet.
- Sække sættes frem til tømning ved affaldsbeholderen. Sækken registreres af renovatøren. Betalingen bliver opkrævet over grundejerens ejendomsskattebillet.
§12.6 Anbringelse af beholdere
Grundejeren skal placere beholderne sådan, at de er let tilgængelige for afhentning.
- Afstanden må højst være 40 meter fra fortov/skel og til beholderen
- Underlaget skal være jævnt og fast – for eksempel fliser eller asfalt
- Håndtaget på 240 liters beholderen skal vende ud mod adgangsvejen
- Der skal være fri højde på mindst 2 meter og fri bredde på mindst 1 meter hele vejen hen til beholderen
- Havelåger og lignende skal kunne fastholdes åbne
- Der må ikke være trapper eller stigninger på over 10 centimeter pr. meter
- Cykler, biler, den anden affaldsbeholder og så videre må ikke stå i vejen
- Vejen hen til affaldsbeholderen skal være oplyst
Ved andet materiel skal placeringen godkendes af kommunen. Vejledning til placering af nedgravede affaldsbeholdere kan ses på affald.herning.dk
Kommunens hjemmeside affald.herning.dk har information om placering af affaldsbeholderne, adgangsvejen på egen grund og kørevejen.
Kørevejen skal som udgangspunkt være 4 meter bred og med frihøjde på 4 meter. Hvor forholdene betinger det, kan Herning Kommune stille krav om vendeplads til renovationsbilen.
Hvis adgangsforholdene eller kørevejen ikke kan godkendes, kan grundejeren vælge at forestå, at beholderen er stillet frem til skel eller til nærmeste brugbare kørevej til tømning og selv forestå returnering af beholderen til egen grund efter tømning.
Hvis adgangsvejen og/eller kørevejen ikke kan godkendes, og grundejeren ikke ønsker at sætte beholderne frem til tømning i skel, kan Herning Kommune lade affaldet hente særskilt.
Grundejeren skal betale særligt gebyr for sådanne tømninger.
Renovatøren har adgang til at dokumentere forhold på grunden, på adgangsvejen samt ved beholderens standplads.
§12.7 Anvendelse og fyldning af beholdere
Alle husholdninger skal frasortere papaffald til en beholder eller opsamlingsmateriel godkendt til dagrenovation.
Hvis affaldet ikke er sorteret og anbragt i overensstemmelse med regulativet, kan Kommunen lade affaldet indsamle særskilt. Grundejeren er forpligtet til at betale de ekstraudgifter, der er forbundet hermed.
Beholdere skal være lukkede, når ifyldning ikke foretages.
Hvis der konstateres gener eller uhygiejniske forhold som følge af sorteringsmåden eller affaldets art, kan Kommunen give påbud om ændring af forholdene til den enkelte grundejer.
§12.8 Renholdelse af beholdere
Renholdelse og vedligeholdelse af beholderne påhviler grundejeren. Vaskevandet skal i spildevandskloakken eller hældes ud på jorden.
§12.9 Afhentning af papaffald
Beholdere bliver tømt med de frekvenser, der fremgår på affald.herning.dk. Herning Kommune kan beslutte at ændre frekvenserne som led i et forsøg eller under særlige vejrforhold.
I områder med sommerhuse og kolonihaver sker indsamling i perioden med sommertid. Sommerhusejere har dog mulighed for at tilmelde sig en helårsordning mod betaling.
Hvis en grundejer ønsker ændring af tømningsfrekvensen af særlige årsager, f.eks. manglende plads til beholdere, rettes henvendelse til Kommunen, der afgør, om ønsket kan imødekommes.
Tømningen sker på faste ugedage. Oplysning om tømningsdagen fås ved henvendelse til Kommunen, på affald.herning.dk eller via tilmelding til SMS/email service.
I forbindelse med helligdage samt i perioder med sne og isslag kan Herning Kommune forskyde tømningsdagene. Borgerne kan orientere sig om forskydninger ved henvendelse til Herning Kommune, på affald.herning.dk eller via tilmelding til SMS/email service. Det er grundejerens forpligtelse at påse, at beholderen ikke er overfyldt også ved forskydning af tømningsdagen.
Beholdere bliver som udgangspunkt hentet fra standplads og returneret til standplads efter tømning, med mindre adgangsvejens beskaffenhed og standpladsens indretning ikke giver grundlag herfor.
Såfremt adgangsforholdene betinger, at grundejeren skal forestå, at beholdere er stillet frem til afhentning ved skel, skal dette ske senest kl. 6.00 på tømningsdagen. Beholderne skal placeres så de ikke generer gående og kørende. Det påhviler grundejeren at forestå, at beholdere bliver sat tilbage på standpladsen snarest muligt efter tømning.
Grundejeren har pligt til at oplyse Herning Kommune om manglende tømning, hvis årsag ikke er annonceret eller meddelt ved en besked til ejendommen.
Klager rettes også til Herning Kommune.