§12.1 Hvad er ikke-genanvendeligt farligt affald
Ikke-genanvendeligt farligt affald er affald, der er omfattet af definitionen af farligt affald i affaldsbekendtgørelsen, og som er ikke-genanvendeligt, bortset fra eksplosivt affald.
Ikke-genanvendeligt farligt affald er f.eks.
- Asbest, alle typer
- Imprægneret træaffald
- Klinisk risikoaffald
- Olieaffald
- PCB-holdigt affald
- Tungmetalholdigt affald
- Affald fra tømningsordning for olie- og benzinudskillere
§ 12.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle virksomheder i Herning Kommune med ikke-genanvendeligt farligt affald.
§12.3 Beskrivelse af ordningen
Ordningen er en anvisningsordning.
Sortering og klassificering
Virksomheden har pligt til at frasortere ikke-genanvendeligt farligt affald.
Emballering
Emballagen skal være beregnet til formålet, tæt og med tætsluttende låg, så indholdet ikke utilsigtet kan trænge ud.
Det materiale, som emballagen er fremstillet af, må ikke kunne angribes af indholdet eller kunne indgå i sundhedsfarlige eller på anden måde farlige forbindelser med dette.
Emballagen skal være udformet, så hel eller delvis tømning kan ske på forsvarlig måde. Er der risiko for gasudvikling, skal der anvendes sikkerhedsspuns.
Emballagen skal være tydeligt mærket med angivelse af indhold, EAK-kode og affaldsproducentens navn.
Opbevaring
Opbevaring af ikke-genanvendeligt farligt affald skal foregå lige så sikkert som beskrevet i Herning Kommunes forskrift om opbevaring af olier og kemikalier. Forskriften gælder for både råvarer og affald. Forskriften sætter yderligere vilkår, der supplerer de følgende bestemmelser om opbevaring af ikke-genanvendeligt farligt affald.
Opbevaring af farligt affald i flytbare beholdere herunder tromler og palletanke:
- Farligt affald skal opbevares på tæt belægning uden mulighed for afløb til kloak, jord, vandløb.
- Oplagspladsen skal være afskærmet mod nedbør og indrettes f.eks. med fald, fordybning eller opkant, så en mængde, mindst svarende til indholdet af den største beholder, tilbageholdes ved spild eller lækage.
- Bilakkumulatorer må dog opbevares i lukket, tæt, syrefast container uden afskærmning mod nedbør.
Opbevaring af farligt affald i tanke:
- Overjordiske tanke til opbevaring af farligt affald skal være etableret på fast underlag. Tanken skal være udformet, så tømning kan foregå forsvarligt og være forsynet med sikkerhedsspuns, hvis der er risiko for overtryk.
- Nedgravede tankanlæg må ikke etableres uden kommunalbestyrelsens tilladelse.
Aftale om indsamling og behandling
Virksomheden skal træffe aftale med en affaldstransportør om indsamling og levering af det frasorterede affald til et affaldsbehandlingsanlæg. Virksomheden skal på anmodning fra Herning Kommune dokumentere, at der er en sådan aftale om indsamling og levering af det frasorterede affald.
Transportøren skal være registreret i affaldsregistret jf. affaldsregisterbekendtgørelsen. Affaldsbehandlingsanlægget skal have miljøgodkendelse til behandling af det leverede affald og indberette data til affaldsdatasystemet jf. affaldsregisterbekendtgørelsen.
Afregning for håndtering af affaldet sker mellem affaldsproducent, transportør og behandlingsanlæg.
Særligt om PCB-holdigt affald
PCB-holdigt affald kan forekomme som fugemasse i vinduer og døre produceret før 1977, i gummilister, i bygningselementer bl.a. omkring vinduer og døre med PCB-holdigt fugemasse m.m.
Virksomheden skal frasortere PCB-holdigt affald og holde det adskilt fra andet affald.
PCB-holdigt affald kan leveres til forbehandling på affaldsbehandlingsanlæg med miljøgodkendelse til at forbehandle det leverede affald eller direkte til affaldsbehandlingsanlæg, der har miljøgodkendelse til at behandle det leverede affald.
Affald, som indeholder mere end 50 mg PCB pr. kg., anvises til et affaldsbehandlingsanlæg, der har tilladelse til behandling af farligt affald, der indeholder PCB.
Bl.a. vinduer og døre produceret før 1977 kan indeholde PCB i koncentrationer på mere end 50 mg. pr. kg.
Affald, som indeholder mindre end 50 mg PCB pr. kg., kan anvises til deponering eller forbrænding på anlæg, der har miljøgodkendelse til at modtage det pågældende affald.
Særligt om asbestaffald
Se nærmere om asbestaffald under ordning for deponeringsegnet affald, § 16.
Særligt om udtjente batterier og akkumulatorer
Der sondres mellem bærbare batterier, bilbatterier og industribatterier. Oplysninger om producentansvarsordningen kan fås hos DPA System, www.dpa-system.dk
Genbrugspladserne i Herning Kommune modtager jf. § 11 udtjente bærbare batterier og bilbatterier fra slutbrugere og fra distributører, som tilbyder slutbrugere at modtage udtjente bærbare batterier og bilbatterier.
Slutbrugere af industribatterier kan ved henvendelse til Herning Kommune få anvist håndtering af udtjente industribatterier, såfremt slutbrugeren ikke kan eller ønsker at aflevere udtjente industribatterier til producenten/ importøren.
Særligt om elektrisk og elektronisk affald undtaget fra producentansvar
Følgende gælder for virksomheder med affald af elektrisk og elektronisk udstyr undtaget fra producentansvar; DPA System oplyser om undtagelser på www.dpa-system.dk
Virksomheden skal træffe aftale med en affaldstransportør om indsamling og levering af det frasorterede affald til et affaldsbehandlingsanlæg. Virksomheden skal på anmodning fra Herning Kommune dokumentere, at der er en sådan aftale om indsamling og levering af det frasorterede affald.
Transportøren skal være registreret i affaldsregistret jf. affaldsregisterbekendtgørelsen. Affaldsbehandlingsanlægget skal have miljøgodkendelse til behandling af det leverede affald og indberette data til affaldsdatasystemet jf. affaldsregisterbekendtgørelsen.
Afregning for håndtering af affaldet sker mellem affaldsproducent, transportør og behandlingsanlæg.
Generelt
Mindre mængder af farligt affald (op til 200 kg. pr. år) kan afleveres på Herning Kommunes genbrugspladser. Mindre mængder skal afleveres efter behov, dog mindst 1 gang årligt.
Eksplosivt affald skal efter affaldsbekendtgørelsen håndteres miljømæssigt forsvarligt ved en godkendt affaldsmodtager.
Virksomheden skal efter affaldsbekendtgørelsen sikre, at farligt affald ikke fortyndes eller blandes med andre kategorier af farligt affald eller blandes med ikke farligt affald.
Virksomheden skal efter affaldsbekendtgørelsen sikre, at det farlige affald er forsvarligt emballeret.
Anmeldelse af affaldet
Virksomheden skal jf. Affaldsbekendtgørelsen anmelde affaldet, hvis mængden af bygge- og anlægsaffald overstiger 1 ton eller der udskiftes termoruder fra perioden 1950-1977. Bygge- og anlægsaffaldet skal anmeldes senest 14 dage inden byggearbejdet påbegyndes. Anmeldelsen skal ske via Herning Kommunes digitale selvbetjeningsløsning.