Solceller på bygninger
Du må i de fleste tilfælde installere et solcelleanlæg på taget på din bygning eller andre steder på din ejendom.
Man skal sikre sig, at tagkonstruktionen kan holde til den belastning, som anlægget vil påføre.
Solcellepaneler der monteres fladt på en eksisterende tagkonstruktion, kan etableres uden tilladelse efter byggeloven, såfremt solcelleanlægget ikke påvirker tagkonstruktionen med en last, der er større end 5 % af den last, konstruktionen påvirkes med i dag.
Det vil sige, at solcelleanlæggets samlede vægt ikke må være større end 5% af den nuværende tagkonstruktions vægt
Hvis dette kan eftervises, kan projektet ikke indplaceres i en konstruktionsklasse, hvorved byggetilladelse ikke er nødvendig.
For at kunne hjælpe med en vurdering af, om projektet kræver tilladelse, anbefales det altid, at skitser af anlægget og beregning af påvirkningen fremsendes via Byg og Miljø.
Men du skal sikre dig, at anlægget ikke strider mod bestemmelser i bygningsreglementet, lokalplaner eller byplanvedtægter.
Der kan også være bestemmelser om tinglyste deklarationer, fredede bygninger eller lokale grundejervedtægter.
På enfamiliehuse vil et solcelleanlæg normalt ikke kunne medføre så meget belastning, at tagkonstruktionen ikke vil kunne bære det.
Ansøgningen skal indeholde relevant tegningsmateriale i pdf-format, der beskriver anlæggets størrelse og beliggenhed.
Solceller på terræn
Hvis du gerne vil etablere et solcelleanlæg på jorden i stedet for på et tag, skal du søge om tilladelse ved kommunen.
Anlægget må ikke placeres længere væk fra den eksisterende samlede bygningsmasse end 20 m. Dette er kun gældende for mindre anlæg, der kun har til formål at levere energi til eget forbrug.
I henhold til retningslinjerne i kommuneplanen gælder følgende ved placering af solcelleanlæg på terræn i landzone:
- Solcelleanlæg til produktion af strøm til eget forbrug for husstande, landbrug og virksomheder i landzone, skal som udgangspunkt placeres på tagflader. Hvor det ikke er muligt, kan anlæg, der kun producer strøm til den enkelte husstand, landbrug eller virksomhed, placeres på terræn efter nedenstående retningslinjer.
- Opstilling af mindre solcelleanlæg på terræn kan kun ske på baggrund af en landzonetilladelse.
- Anlæggene skal have en størrelse, der harmonerer med størrelsen af den bygningsmasse, de opstilles i tilknytning til. Både i forhold til produktion af strøm til ejendommens forbrug og anlæggets størrelse set i forhold til øvrig bebyggelse og anlæg på ejendommen.
- Anlæggene skal placeres i tilknytning til eksisterende bebyggelse.
- Anlæggene skal udformes og placeres, så de ikke påvirker det eksisterende miljø væsentligt i forhold til synlighed, landskabelige og geologiske interesser, kulturarv og -miljø, natur og grundvand. Ved vurdering af anlæggets påvirkning af det eksisterende miljø, skal den kumulative effekt i forhold til andre solcelleanlæg, øvrige tekniske anlæg og lignende i området indgå.
- Der kan stilles krav om afskærmende beplantning og / eller at anlæggene placeres inden for eksisterende beplantningsstrukturer.
Du skal ansøge via Byg og Miljø, hvor du vælger ansøgningstypen: ”Planmæssig forespørgsel”.
Sådan søger du
Pas på genskin
Der kan være en risiko for, at dine naboer vil kunne blive generet ved, at solen reflekteres fra blanke overflader på solcelleanlægget.
Vi anbefaler, at du lader leverandøren af anlægget vurdere risikoen for genskin.
Er du i tvivl?
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et anlæg kan etableres eller ej, kan du til enhver tid henvende dig til Herning Kommune på telefon 96 28 80 15 eller kontakte dit elforsyningsselskab.