Økonomien på de store velfærdsområder
Herning Kommune har de senere år været økonomisk udfordret på områderne for børn, ældre og handicap og psykiatri. Byrådet anerkender problemet og vil i årene, der kommer, styrke og vægte de store velfærdsområder. Det kan blandt andet ske gennem prioriteringer, digitalisering, afbureaukratisering og effektivisering af arbejdsgange.
Målet er at skabe bedre økonomisk balance, når det gælder ikke mindst kernevelfærden. Her kan yderligere bevillinger fra staten også være en løftestang.
Ældre
Antallet af ældre borgere vil stige markant i årene, der kommer. Det gælder overalt i det danske samfund, og således også i Herning Kommune. Mange af de ældre medborgere er resursestærke, har et rigt liv og øger dynamikken i lokalsamfund og foreninger. Samtidig medfører udviklingen naturligvis også et større pres på kommunens plejeboliger. Situationen følges løbende og vil med stor sandsynlighed gøre det nødvendigt relativt tidligt i byrådsperioden at revidere den eksisterende plejeboligplan.
De tilbud, kommunen stiller til rådighed for de ældre borgere, skal i videst muligt omfang tage afsæt i de individuelle ønsker, borgerne måtte have.
Herning Kommune har siden 2017 været Demensvenlig Kommune og har derfor en klar styrkeposition på området. Nationalt Videnscenter for Demens forventer en kraftig, eksponentiel stigning i antallet af demensramte, og dette forhold skal naturligt tænkes ind, når plejeboligplanen som forventet skal revideres.
Dagtilbud
Senest 2025 indføres minimumsnormeringer på daginstitutionsområdet. Herning Kommune har allerede taget hul på indfasningen. Byrådet ser gerne, at udvidelsen af personalet i størst muligt omfang sker med pædagogisk uddannet personale for at sikre den højst mulige kvalitet i tilbuddene.
I flere lokalområdet skal byrådet i den kommende periode forholde sig til stigende børnetal og behovet for gradvist at opgradere de fysiske rammer.
Folkeskoler
Byrådet vil de næste fire år ikke lukke folkeskoler og afdelingsskoler. Fokus vil være på at udvikle kvaliteten yderligere, blandt andet med afsæt i initiativet ”Sammen om skolen,” som regeringen og folkeskolens parter er gået sammen om. Her skal folkeskolens generelle udfordringer drøftes. I Herning Kommune vægtes en dialog med de involverede aktører på området højt.
Dialogen vil også sætte fokus på inklusion, som i stigende grad udfordrer læringsmiljøerne og er højt på forældres og læreres dagsorden.
Overordnet vil arbejdet med at styrke folkeskolen have afsæt i at styrke fællesskabet og etableringen af endnu bedre læringsmiljøer, herunder en gradvis opgradering af de fysiske rammer.
Handicap og psykiatri
Som borger kan man i en kortere eller længere periode af livet have brug for specialiseret hjælp fra handicap- og psykiatriområdet. Øverst på dagsordenen for Herning Kommune er i et samarbejde med borgerne at sikre et så selvstændigt liv som overhovedet muligt.