Skatteprocenten hæves
Herning Kommune er blandt landets mest effektivt drevne kommuner, og den nuværende, kommunale skatteprocent på 24,9 er regionens næstlaveste. De senere år har udgiftspresset gjort det vanskeligt at overholde budgetterne på særligt ældre- og børne- og familieområdet.
For at imødegå udfordringerne og sikre kommunens udviklingskraft og rolle som midt- og vestjysk lokomotiv hæves kommuneskatten fra næste år med 0,5 procentpoint.
Det fulde provenu fra skattestigningen udgør 93 millioner kroner om året. De statslige sanktioner som følge af budgetloven betyder imidlertid, at kommunen de kommende fire år modtager henholdsvis 25, 50, 50 og 75 procent af provenuet. I 2028 nås det fulde provenu på 93 millioner kroner.
KL og regeringen har varslet en række forslag til afbureaukratiseringer og effektiviseringer. Økonomi-, Erhvervs- og Uddannelsesudvalget får til opgave at se nærmere på det materiale, der måtte komme, og foreslå, hvordan det kan udmøntes i Herning Kommune.
Forligspartierne er enige om, at der på administrative opgaver bredt i organisationen og Jobcentret i 2024 skal spares tilsammen fem millioner kroner. Økonomi-, Erhvervs- og Uddannelsesudvalget udmønter besparelserne.
Samtidig følges den økonomiske udvikling tæt. Denne aftale forholder sig aktivt til kommunens økonomiske politik og lægger op til over årene at reducere kassetrækket, som i øjeblikket er på et for højt niveau.
Forligspartierne er enige om, at eventuelle ekstra-bevillinger fra Finansloven som udgangspunkt skal gå til de områder, der ad den vej modtager flere penge. Forligspartierne fordeler eventuelle midler.
Flere penge til de ældre
Budgetforligspartierne er enige om permanent at tilføre området yderligere 18 millioner kroner om året. Det sker for at opnå en bedre økonomisk balance og sikre gennemførelsen af den vedtagne handleplan, herunder at løfte antallet af sosu-elever.
Social- og Sundhedsudvalget får ansvaret for den overordnede fordeling af de ekstra driftsmidler.
Desuden afsættes 1,5 millioner kroner årligt til at understøtte frivilliges arbejde og fællesskabsaktiviteter på plejecentrene.
Forligspartierne afsætter herudover årligt 500.000 kroner til Minihøjskolen og årligt 500.000 kroner til øget tilskud til frivillige indsatser/paragraf 18.
Flere penge til børn og unge med særlige behov
Budgetforligspartierne er enige om permanent at tilføre området 15 millioner kroner om året for at sikre en bedre økonomisk balance.
Det har de senere år været vanskeligt at overholde budgetterne på børne- og familieområdet, hvor udgifterne til børn og unge med særlige behov har været kraftigt stigende.
Forligskredsen følger udviklingen på området tæt.
Flere penge til folkeskolen
Forligspartierne er enige om fra skoleåret 2024-2025 i budgetårene 2024-2027 at tilføre folkeskole-området henholdsvis 5.4, 13, 14 og 15 millioner kroner om året. Børne- og Familie-udvalget får ansvaret for den overordnede fordeling af de ekstra driftsmidler.
Forligspartierne forpligter hinanden på – i det omfang, der kan skabes øget, økonomisk råderum - at have særligt fokus på folkeskolen ved budgetlægningen for 2025.