Bitten Damgaard udnævnt til Herning Kommunes femte æresborger

21. december 2022

På sit sidste byrådsmøde i 2022 vedtog et enigt byråd i Herning Kommune at udnævne Bitten Damgaard til kommunens femte æresborger. Dermed hædres den nu 95-årige kvinde for sit virke for Herning-egnen i mere end syv årtier.

- Bitten Damgaard har i de seneste 70 år været involveret i et væld af aktiviteter, projekter og initiativer her i Herning-området. Hun er en fornem repræsentant for byen og for det, mange kalder for Herning-ånden, hvor initiativ, hårdt arbejde, vilje til at tage ansvar og gå nye veje følges ad, sagde borgmester Dorte West blandt andet, da byrådet behandlede sagen.

Bitten Damgaard har stor andel i, at Herning i dag også er kendt for sin kunst, sine museer og udstillinger. Hun blev i 1950 gift med fabrikant Aage Damgaard og flyttede til Herning. Aage Damgaard ansatte ganske usædvanligt kunstnere på sine fabrikker. Det konkrete resultat af Bitten og Aage Damgaards kobling af kunst og erhverv er, at Herning i dag huser en betragtelig kunstskat på Heart og Carl Henning Pedersen og Else Alfelts Museum.

Dorte West fremhævede, at Bitten Damgaard i rollen som mæcen har været med til at lægge sporene til det tætte samarbejde mellem kultur, kommune og erhvervsliv, som stadig trives på Herning-egnen.

- Samtidig er Bitten Damgaard med sin hjertevarme og vedholdenhed en stor inspiration for mange. Hun brænder for at skabe muligheder for mennesker, som af forskellige årsager står et vanskeligt sted i livet, sagde Dorte West og fremhævede, at Bitten Damgaard blandt andet har været med til at stifte Familiehøjskolen Skærgården og Jobbanken.

Bitten Damgaard bliver nu portrætteret. Billedet hænges efterfølgende op i byrådssalen. Herning Kommune har i forvejen fire æresborgere: H. P. Hansen, Mads Eg Damgaard, Carl-Henning Pedersen og Vitta Lysgaard.

Kontaktinfo

Dorte West
Torvet 5
7400 Herning

Tlf.: 96 28 23 22 (arb.)
Mail: borgmester@herning.dk

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.