Ramme for retningslinjer for ansøgningsproceduren for tilskud fra grøn pulje samt udvælgelseskriterier
I Herning Kommune ønsker vi at støtte projekter, der kan bidrage til at løfte nærområdet for et vedvarende energianlæg. Afhængigt af anlæggenes størrelse, kan der være tale om store beløb, der kan understøtte projekter eller indsatser. Det giver mulighed for at støtte et bredt spænd af projekter, og Herning Kommune har derfor en ambition om, at puljen også kan bruges til at understøtte større projekter eller indsatser, der kan gøre en mærkbar forskel i et lokalområde. Retningslinjerne sætter dermed retningen og kravene til, hvordan ansøgningsproceduren skal foregå samt hvilke projekter Herning Kommune ønsker at støtte med Grøn puljemidlerne.
Hvilke projekter gives der støtte til?
Grøn pulje er i første omgang tiltænkt at løfte lokalområdet til et vedvarende energianlæg. Midlerne vil derfor umiddelbart gives til projekter i lokalområdet. Projekterne skal have et almennyttigt formål og skal gerne favne en bred målgruppe.
Det er en forudsætning for tildeling af støtte, at projektet kan rummes inden for gældende lovgivning, herunder også kommunalfuldmagtsreglerne og statsstøttereglerne.
Vær opmærksom på, at et tilsagn fra Grøn pulje ikke automatisk er en tilladelse eller en dispensation, hvis projektet kræver et sådant.
Hvem kan søge?
Ansøgningsberettigede til Grøn puljemidlerne er:
• Fysiske og juridiske personer i Herning Kommune.
• Naboer inden for seks gange møllehøjde.
• Naboer inden for 200 meter fra solcelleanlæg og et vandkræftværk.
Grøn pulje kan søges af private personer, foreninger og selvejende institutioner. Modtagelse af Grøn pulje forudsætter et CPR- eller CVR nummer og en NemKonto.
Ansøgningsrunder
Når midlerne til Grøn pulje er indbetalt, vil Herning Kommune indkalde til et borgermøde for lokalområdet. På dette borgermøde vil der være mulighed for at finde inspiration og udveksle ideer med hinanden. Herning Kommune håber derved, at der kan dannes grobund for samarbejde og større projekter i lokalområdet.
Efter borgermødet vil der blive åbnet op for første ansøgningsrunde. Hvis ikke alle midler er fordelt ved første ansøgningsrunde, vil der blive åbnet op for projekter i hele kommunen.
I første ansøgningsrunde kan du søge tilskud til projekter indenfor lokalområdet. Lokalområdet defineres som udgangspunkt indenfor en radius af 4,5 km. fra et vedvarende energianlæg eller indenfor sognet.
I anden ansøgningsrunde bliver der åbnet op for, at hele kommunen kan søge om projekter.
Forvaltningen indstiller projekterne til Byplan- og Bosætningsudvalget, som godkender de ansøgninger, der kan opnå støtte fra ordningen.
Udvælgelseskriterier
Forvaltningen behandler og vurderer projekterne i henhold til en række udvælgelseskriterier. Vi beder derfor om, at ansøger forholde sig til, hvorvidt projektet lever op til disse udvælgelseskriterier.
Udvælgelseskriterierne er en række kriterier, som kan belyse, hvorvidt projektet bidrager til at løfte lokalområdet.
Udvælgelseskriterierne er som følgende:
• Hvorvidt understøtter og styrker projektet lokalsamfundet?
• Hvorvidt skaber projektet værdi for de lokale borgere?
• Spiller projektet sammen med øvrige planer og projekter i lokalområdet, eller understøtter Herning Kommunes strategier og planer?
• Bidrager projektet til at mindske gener af anlægget?
• Bidrager projektet til en bæredygtig udvikling?
• Samt hvorvidt der er lokal opbakning til projektet?
Projektet skal gerne leve op til flere af kriterierne, og i ansøgningen beder vi ansøger forholde sig hertil. Det er dog ikke et krav, at projektet skal leve op til alle kriterier.
I tilfælde af at der er flere puljemidler tilbage, vil der blive åbnet op for ansøgninger fra hele Herning Kommune. Her vil der ligeledes blive taget stilling til, hvorvidt projektet:
• Understøtter og styrker Herning kommune.
• Skaber værdi for borgerne i Herning kommune.
• Spiller sammen med øvrige planer og projekter i lokalområdet eller understøtter Herning Kommunes strategier og planer.
• Samt hvorvidt der er opbakning til projektet.
Krav til ansøgning
Projektansøger skal udfylde et ansøgningsskema. Her beder vi ansøger beskrive projektet, redegøre for formål og målgruppe af projektet samt hvordan projektet forholder sig til udvælgelseskriterierne.
Der er desuden en række betingelser, der skal kunne dokumenteres:
• Ansøger skal have søgt om diverse tilladelser, dispensationer, servitutter og lignende. Ligeledes skal det stemme overens med den pågældende lokalplan og kommuneplanramme i området.
• Projektet må ikke være igangsat ved ansøgningstidspunktet.
• Projektet må ikke skabe driftsomkostninger for Herning Kommune.
• Ansøgningen skal beskrive, hvilket VE-anlæg der er søgt tilsagn om tilskud til.
Krav til finansiering
Ansøgningen skal indeholde grundige og velbearbejdede tanker om økonomi, tidsplan, den fremadrettede drift. Ansøger skal derfor redegøre for finansieringen.
I denne redegørelse bedes ansøger forholde sig til følgende:
• Budget for projektet.
• Afklaring omkring den fremadrettede drift af projektet.
• Inddragelse af medfinansiering.
• Det ansøgte beløb må ikke overstige puljemidlerne.
Procedure for ansøgningsprocessen
Opstilleren har 14 dage til at indbetale midlerne til grøn pulje, når et vedvarende energianlæg er tilsluttet elnettet. Når Herning Kommune har modtaget Grøn pulje midlerne skal retningslinjerne opdateres. Der vil være forskel på beløbsstørrelse og ligeledes skal nærområdet til et vedvarende energianlæg afgrænses, hvorved det tydeliggøres i hvilket område et projekt kan tildeles tilskud.
Herning Kommune ønsker, at støtte op om større projekter, der gavner lokalområdet og dets borgere. Forvaltningen vil således indgå i dialog og tilbyde sparring omkring ideer og muligheder for projekter. Der vil ligeledes blive indkaldt til et borgermøde, hvor der vil være mulighed for at få viden om lokalområdet, finde inspiration samt at udveksle ideer med hinanden.
Efterfølgende vil der blive åbnet op for første ansøgningsrunde. Ansøger skal udfylde et ansøgningsskema, og sende det ind til forvaltningen. Forvaltningen vil herefter vurdere og behandle ansøgningerne, hvorefter de vil blive indstillet til Byplan- og Bosætningsudvalget.
Til Byplan- og Bosætningsudvalgsmødet vil der blive truffet afgørelse om, hvilke projekter der kan tildeles tilsagn om tilskud.
Hvis der er penge tilovers fra første ansøgningsrunde, vil der blive åbnet op for ansøgninger til hele kommunen.
Pengene i grøn pulje skal være afsat inden for 3 år, herefter skal de overføres til staten med en bagatelgrænse på 10.000.