Gode råd ved badning
Flere badegæster har fået svømmekløe efter badning i Fuglsang Sø. Svømmekløen er typisk et sommerfænomen og er ufarlig, men den giver små røde knopper, kløe og irriteret hud.
Badning i ferskvandssøer kan af og til give svømmekløe, der ses som hudsymptomer i form af kortvarig rødme og kløe. Symptomerne kan skyldes en lille fladorm - en ikte - der som parasit lever i ænder og snegle. Ikten er almindeligt forekommende i vores ferskvandssøer. Den er ikke farlig for mennesker, men den forårsager en allergisk reaktion på de angrebne områder i huden. Umiddelbart efter kontakten, vil parasitten dø.
Du kan undgå gener ved at følge nogle simple regler:
- Undgå områder med meget vegetation i vandet
- Undgå områder med pålandsvind
- Undgå så vidt mulig de lavvandede områder og bad i stedet fra badebroer
- Tør kroppen med et håndklæde efter badning
- Hvis muligt, tag et bad i rent vand efter badning
- Brug solcreme, parasitterne kan ikke lide det.
Hvis man oplever generende hudreaktioner (rødt, kløende udslæt) så kan man søge at lindre med kløestillende creme, som fås i håndkøb på apoteket. Vedbliver generne, kan man søge læge - husk at fortælle lægen at generne er opstået efter badning i en ferskvandssø.
I badesæsonen overvåger vi badevandskvaliteten både i forhold til bakterier og alger. Især algeopblomstringer kan være svære at forudse og kan opstå meget pludseligt. Derfor er det altid en god ide, at du selv er opmærksom på de konkrete forhold - for eksempel vandets farve, der hvor du vil bade.
Læs mere om alger i badevandet i Miljøstyrelsens hjemmeside