Affaldsskolen tilbyder gratis undervisning for skoler, institutioner og foreninger i Herning Kommune. Vi laver undervisning indenfor affald, ressourcer, natur og miljø. Alt vores undervisning drejer sig rundt om FN's verdensmål, primært nr. 6, 11, 12, 13, 14 og 15 og det kan gøres mere eller mindre tydeligt i forløbene efter jeres ønske.
Nedenfor kan du se vores undervisningsforløb. Vi tilpasser og justerer gerne vores undervisning efter jeres ønsker og behov.
Book dit forløb ved at sende en mail til affaldsskolen på affaldsskolen@herning.dk eller ring på 20992459.
Indskoling - Affaldets rejse
Eleverne kommer med på affaldets rejse fra vi smider tingene i skraldespanden til det er blevet genanvendt eller brændt. Målet er at give eleverne forståelse for hvad "væk" er samt at de får et overordnet kendskab til alle de væsentlige led i affaldshåndteringen.
Eleverne vil gennem forskellige aktiviteter lære mere om affaldsfraktioner, sortering og genanvendelse.
Forløbet kan bookes til at foregå i Løvbakkehuset ved Løvbakke Naturcenter eller hjemme hos jer selv. Afsæt gerne 2-3 timer inkl. pauser til forløbet.
Mellemtrin - Genanvendelse af affald med fokus på plastik
Hvad bliver vores brugte plastikflaske til? -og hvad sker der med sodavandsdåsen?
Samen med eleverne undersøger vi hvad der sker med tingene efter vi har smidt det ud. Vi arbejder med naturens råstoffer, affaldshierarkiet og eleverne får en dybere viden om hvorfor det er vigtigt at genbruge og genanvende vores affald.
I den sidste del af forløbet dykker vi dybere ned i plastik. Vi arbejder med plastiks livscyklus - fra råolien bliver dannet i undergrunden til plastikproduktet er genanvendt eller ender sinde dage i naturen. Eleverne undersøger selv plastik nærmere igennem forskellige aktiviteter og forsøg, hvor de kommer omkring plastikkens mange fordele, men også dens ulemper.
Udskoling - Jagten på råstofferne
Er du klar til at manøvrere mellem storpolitik, bæredygtighed, knappe ressourcer, genanvendelse, praktiske øvelser og masser af action?
Så er det nu, at du og dine elever skal booke tid til den intense jagt om adgangen til de råstoffer, der indgår i elevernes smartphones. Undervejs i forløbet løses naturfaglige opgaver ved hjælp af plancher, internettet og fysiske forsøg og eksperimenter. Som optakt får klassen desuden et fagligt oplæg om råstoffer, teknologisk udvikling, ressourceudvinding og bæredygtighed med afsæt i den elektronik, der indgår i en mobiltelefon.
Forløbet tager ca. 2-3 timer og kan bookes både i Løvbakkehuset eller hjemme hos jer.
Som et ekstra tilbud kan I også gratis låne spillet Jagten på råstofferne og spille spillet på egen hånd hjemme i klassen (der medfølger udførlig lærervejledning i kassen).
Projektuge / projektopgave / tværfaglig naturfagsprøve?
Emnet råstoffer er oplagt til et længerevarende undervisningsforløb eller en projektuge. Det er også velegnet som emne ved den obligatoriske projektopgave eller den tværfaglige naturfagsprøve i 9. klasse. Ring og hør mere ved vores miljøformidler, hvis du tænker det kunne være noget for din klasse.
Ungdomsuddannelse – Jagten på råstofferne
Spillet Jagten på råstofferne handler om råstoffer, ressourceknaphed og bæredygtighed. Udgangspunktet er de råstoffer, som indgår i elevernes smartphones. Spillet er et klassebaseret brætspil med både analoge og webbaserede opgaver. Det indeholder fagligt udfordrende opgaver, der kræver samarbejde og en undersøgende tilgang. Spillet kan bruges som en del af et længere forløb eller som et enkeltstående undervisningsredskab.
Jagten på råstofferne er særligt velegnet til undervisningen i kemi, naturgeografi og NV-forløb. Eleverne spiller i grupper og skal kæmpe mod andre grupper om adgang til verdens råstoffer. Centrum for spillet er det store spillebræt – et verdenskort med miner, der indeholder forskellige råstoffer. Eleverne skal forsøge at indtage minerne ved at besvare et fagligt relevant spørgsmål om det enkelte råstof. Spørgsmålene kan enten basere sig på information fra plancherne eller nettet, eller de kan bestå af et fysisk forsøg, som eleverne skal udføre for at kunne indtage en mine.
Inden spillet starter, får eleverne et fagligt oplæg om råstoffer og bæredygtighed med udgangspunkt i smartphones.
Forløbet tager ca. 2-3 timer og kan bookes både i Løvbakkehuset eller hjemme hos jer.
Som et ekstra tilbud kan I også gratis låne spillet Jagten på råstofferne og spille spillet på egen hånd hjemme i klassen (der medfølger udførlig lærervejledning i kassen).
Rundvisning på en af vores 9 genbrugspladser
Kom og se hvad der sker med jeres affald efter I har afleveret det på en af vores 9 genbrugspladser.
Hvis du booket et besøg på Herning Genbrugsplads er det desuden muligt at se omlastningen, hvor alle borgernes restaffald, madaffald og metal/plast/mad- og drikkekartoner bliver tømt, komprimeret og sendt afsted til videre forarbejdning. Det er også på Herning Genbrugsplads at alle vores farlige affaldskasser kommer ind og bliver håndsorteret.
Af sikkerhedsmæssige hensyn har vi deltagerbegrænsninger på max 30 personer på alle vores rundvisninger. På Herning Genbrugsplads har vi et undervisningslokale til 30 personer, hvorfor de er muligt at booke 2 klasser ind samtidig. Klasserne vil så få rundvisning på skift.
En rundvisning tager ca. 1 time på vores små pladser og op til 1,5 til 2 timer på Herning Genbrugsplads.