Højhuset Kulturhotel vinder arkitekturpris

02. oktober 2023

Et af Herning Kommunes mest kendte pejlemærker har de seneste år gennemgået en stor restaurering.

Bygningen, som de fleste nok fortsat forbinder med Herning Højskole, er tegnet af Tyge Arnfred og Viggo Møller-Jensen og kan med sine 45 meter ses fra lang afstand.

Højskolen lukkede tilbage i 2007, og de seneste mange år har bygningen fra 1961 fremstået en kende slidt.

Det har bygherre HH Herning A/S og arkitekt SLETH dog lavet om på. Stedet går nu under navnet Højhuset Kulturhotel, og bygningen er blevet så flot, at den har gjort sig fortjent til Herning Kommunes Bygningspræmieringspris 2023, der blev uddelt i forbindelse med Arkitekturens Dag 2. oktober.

En stor portion kærlighed

- Højhuset Kulturhotel er igen blevet et lysende pejlemærke i Herning. Når man ankommer på gruspladsen, summer der af liv. Musikere bærer instrumenter til. Gæster forlader lobbyen med kufferter og et smil på læben. Man fornemmer, at der er lagt en stor portion kærlighed, vilje og vedholdenhed i at få Højhuset Kulturhotel til at leve igen, sagde borgmester Dorte West blandt andet, da prisen blev uddelt.

Bygningsfacaden er blevet udskiftet, og stedet er restaureret med respekt for historien. Der er studeret gamle fotos fra højskoletiden og lavet interviews med tidligere elever og ansatte, så alle detaljer nu igen fremstår så originale som muligt.

Foruden bygningspræmieringsprisen blev der i år uddelt to påskønnelsesdiplomer til henholdsvis boligbyggeriet Søbrinken og Gullestrup Børnecenter.

Herning Kommunes Bygningspræmieringspris har været uddelt siden 1991.