Herning Kommune får en CO2-venlig hjemmeside

22. juni 2022

Tilbage i december gik Herning Kommune i luften med en ny hjemmeside. Men forhåbentlig vil mange fremover fravælge det nye design og i stedet indlæse en grå og mere enkel hjemmeside.

I denne uge lancerede Herning Kommune nemlig en knap ved navn Klimavenlig visning, som findes på alle hjemmesidens sider. Trykker du på knappen, reducerer du i gennemsnit CO2-udledningen med 30 % ved hvert besøg og op imod 70 % på sider med mange billeder.

I den klimavenlige visning vil farverne på hjemmesiden blive udskiftet med grå, og samtidig vil billeder, film og kort forsvinde og skal nu aktivt klikkes frem.

Det er kort fortalt alle de datatunge elementer på hjemmesiden, vi har fjernet. Det skyldes, at de kræver ekstra meget strøm at indlæse fra serverne.

Ved at fjerne elementerne sparer vi altså strøm, og da der bliver udledt CO2 under produktionen af strøm, bliver resultatet, at vi reducerer CO2-udledningen fra hjemmesiden, forklarer webleder ved Herning Kommune, Danny Mastrup.

Den første kommunale klimavenlige hjemmeside

Hjemmesiden er udviklet i samarbejde med webbureauet Kruso og er den første af sin slags fra en dansk kommune. Inspirationen til klimavenlig kodning af hjemmesider er i stedet hentet hos blandt andet en dansk undertøjsproducent og udenlandske webshops.

Hovedfokus i opbygning af hjemmesider er typisk den, at siderne skal fungere godt på mobiltelefoner - også kaldet "Mobile first". Men jeg tror, at fremtidens webudvikling også vil have fokus på dét, vi kalder for "Climate first", siger Danny Mastrup.

Et lille skridt - et stort signal

I dag udleder internettet lige så meget CO2 som hele verdens flytrafik. Den største mængde data bliver indlæst på sociale medier og via streamingtjenester, og sammenlignet med dem fylder www.herning.dk ikke meget, selv om hjemmesiden årligt runder 2,5 mio. sidevisninger.

Den lille knap Klimavenlig visning kommer altså ikke til at stoppe den globale opvarmning, men symbolværdien er stor.

Det er op til brugerne af hjemmesiden, om de vil trykke på knappen og vælge den klimavenlige løsning til. Dét, håber vi, kan være med til at rykke ved folks bevidsthed. Budskabet er, at vi alle kan gøre noget for at udlede mindre CO2, og forhåbentlig kan vores klimavenlige visning være med til at skubbe til en udvikling og måske endda inspirere andre til også at lave CO2-venlige hjemmesider, fortæller underdirektør ved Herning Kommune, Thomas Herskind.

Den næste tid vil Herning Kommune holde øje med, hvor mange der benytter sig af løsningen, og hvordan Herning Kommune kan få endnu flere til at vælge den klimavenlige løsning.

Læs mere om de nye ændringer, der gør herning.dk mere klimavenlig

Kontaktinfo

Danny Mastrup
Webleder
Tlf.: 96282643

Send e-mail til Danny

Thomas Herskind
Underdirektør
Tlf.: 96282230

Send e-mail til Thomas

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.