Herning Kommune: En rystende sag

05. september 2022

- Jeg er rystet. Et barn i Herning Kommunes varetægt er død, og det skyldes ifølge den dom, der netop er faldet, en kriminel handling, som er uhyggelig og svær at fatte. Jeg tror, at alle, der har fulgt denne sag, er dybt påvirkede.

Sådan siger Anne Mette Bang Rasmussen, (V), formand for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, efter at retten i Herning ved middagstid mandag kendte en af kommunens tidligere dagplejere skyldig i vold med døden til følge. Ifølge dommen har dagplejeren i november 2019 forvoldt en kun 15 måneder gammel piges død.

- Det er klart, at med dommen i dag tænker man over, om vi som kommune kunne have gjort noget anderledes. Men det er jo en efterrationalisering. Det er dybt ulykkeligt, siger Anne Mette Bang Rasmussen.

Afskediget i forbindelse med varetægtsfængsling

Den dømte dagplejer blev afskediget ved Herning Kommune umiddelbart efter, at hun blev varetægtsfængslet i sommeren 2021. Hun var imidlertid i virksomhedspraktik i en institution i et halvt års tid året efter hændelsen.

- Den nu dømte dagplejer var ansat ved Herning Kommune frem til, hun blev sigtet i sagen. I den periode var hun sygemeldt. I forbindelse med sin sygemelding var hun - fra sidst i februar 2020 til sidst i september samme år - i virksomhedspraktik i en daginstitution. Praktiktilbuddet er nogle få timer om ugen, og aftalen var, at hun på intet tidspunkt var alene med børnene. Det var et hensyn, vi tog på det tidspunkt både til hende selv og til omgivelserne. Vi havde intet grundlag for at mistænkeliggøre hende på det tidspunkt, siger udvalgsformanden.

Praktikken i dagtilbuddet stoppede, da politiet ti måneder efter dødsfaldet meddelte, at de begyndte at efterforske sagen.

- Set i bakspejlet, med det vi ved nu, kunne jeg ønske, at forløbet havde været anderledes. Men vi er jo desværre nødt til at sige, at vi på det tidspunkt ikke havde nogen grund til at tro, at der var noget mistænkeligt omkring det tragiske dødsfald, siger Anne Mette Bang Rasmussen.

Herning Kommune har på baggrund af den ulykkelige sag ændret den måde, tilsynet med dagplejerne foregår på. Der er krav om øget skriftlighed og endnu mere fokus på opfølgning. Der er også blevet arbejdet med kulturen, pædagogikken og samarbejdet med forældrene.

Kontaktinfo

Anne Mette Bang Rasmussen
Vardevej 107
6933 Kibæk

Tlf.: 60679997

Send e-mail

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.