Ved hver skole oprettes en skolebestyrelse i henhold til folkeskolelovens § 42. Skolebestyrelsen skal bestå af:
- Et flertal af forældrerepræsentanter
- Mindst 2 medarbejderrepræsentanter
- Mindst 2 elevrepræsentanter
Skolebestyrelsen kan beslutte at udvide bestyrelsen med yderligere to pladser til repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner eller lokale foreninger.
Ved skoler og dagtilbud, der har fælles ledelse efter §24a-ordning gælder særlige regler for sammensætning af fællesbestyrelse, valgperiode mv. Derfor beskrives dette i et særskilt bilag til styrelsesvedtægten.
Alle skolebestyrelsens medlemmer har stemmeret. Elevrepræsentanterne har dog ikke stemmeret i personvalg, ligesom de ikke må overvære den del af forhandlingerne, der angår sager vedrørende enkelte elever eller lærere.
Formanden for skolebestyrelsen udpeges af og blandt forældrerepræsentanterne.
Skolens leder og dennes stedfortræder varetager bestyrelsens sekretærfunktioner og deltager i skolebestyrelsens møder uden stemmeret.
Har skolen flere afdelinger, kan de daglige ledere af afdelingerne på skolen og af skolens SFO samt ledere af institutioner, som har fælles ledelse med skolen, deltage i bestyrelsens møder uden stemmeret.
Forældrerepræsentanternes valgperiode er 4 år gældende fra den 1. august i det år, der følger efter nyvalg til regionsråd og kommunalbestyrelse. I Herning Kommune er der i forbindelse med justering af folkeskolen (lov vedtaget 2. maj 2019) indgået aftale om, at den enkelte skole gives mulighed for at beslutte, at valgperioden nedsættes til 2 år for de forældrerepræsentanter, der måtte ønske det, eller for alle forældrerepræsentanter. Den toårige valgperiode fremgår af folkeskolelovens § 42, stk. 12, 2. pkt.
De øvrige medlemmers valgperiode er 1 år. Personer, som er ansat på skolen, kan ikke være forældrevalgte medlemmer af skolebestyrelsen.
Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at der skal foretages nyvalg til bestyrelsen ved den skole, der modtager alle eller en væsentlig del af eleverne fra en nedlagt skole. I tilfælde, hvor 2 skoler sammenlægges, kan kommunalbestyrelsen beslutte, at alle skolebestyrelsesmedlemmer fungerer sammen indtil udløbet af de enkelte medlemmers valgperiode.
Hvis kommunalbestyrelsen træffer beslutning om oprettelse af en fællesbestyrelse mellem flere folkeskoler, mellem en folkeskole og et dagtilbud eller mellem en folkeskole og en ungdomsskole, afgår de valgte skolebestyrelsesmedlemmer på det tidspunkt, hvor den nyvalgte fælles bestyrelse i henhold til kommunalbestyrelsens beslutning skal tiltræde.
Medlemmer af byrådet deltager som udgangspunkt ikke i skolebestyrelsernes møder. Jf. folkeskolelovens §42 stk. 4 kan kommunalbestyrelsen efter anmodning fra skolebestyrelsen dog bestemme, at et af dens medlemmer deltager i skolebestyrelsens møder uden stemmeret.
Jævnfør Herning Kommunes fællesskabsstrategi, "Meningsfulde Fællesskaber", er der styrket opmærksomhed på barnets og den unges stemme. Her har skolebestyrelsen et medansvar for at bidrage til opfyldelse af strategiens fokusområde ved at sikre elevrepræsentation og medindflydelse i skolebestyrelsen. Dette med udgangspunkt i, at eleverne er eksperter på, hvordan de oplever deres liv og skolehverdag.