Herning byvåben - hvad består det af og hvorfor?

Herning byvåben består af et skjold hvorpå der er en opretstående hammer i sølv. (Hammeren står op af en rød tinnet mur.) Hammeren stammer fra det gamle Hammerum Herred skjold. På hammeren står en hjejle i naturlig farve. Hjejlen symbolisere heden omkring Herning.

Det hjejlepar Herning Kommune ved borgmester N. O. Hansen officielt modtog i 1984, blev givet af den finske konsul Eli Jepsen, Herning ( svigerfar til fhv. byrådsmedlem og nuværende regionsrådsmedlem Ulla Diderichsen, datter af tidligere byrådsmedlem Aksel Diderichsen. Ulla Diderichsen er gift med den nuværende finske konsul.

Hammeren står op af en tinnet mur - hvilket betyder, en mur der ikke er færdig bygget. Den symbolisere en by under opbygning.

Under muren er der nogle bølgede linier i hvidt og lyseblå. De symbolisere åerne omkring Herning og den grønne farve mellem og under bølgelinjerne symbolisere engene omkring Herning.

Byvåbenet blev godkendt i 1913 da Herning blev købstad, dengang var der ca 6.000 indbyggere.

Det mærke der i dag bruges på det officielle brevpapir m.v. er ikke et byvåben, men et logo. Man valgte at logoet skulle have udgangspunkt i Hernings byvåben, blot med et mere moderne grafisk udtryk og alene i farven blå.

Herning Kommune har i dag således både et byvåben og et logo.